Fatbikes, je ziet ze steeds vaker op straat. Fatbikes zijn elektrische fietsen die te herkennen zijn aan de extra brede banden. Hoewel deze fietsen steeds populairder worden in Nederland, brengen ze ook een aantal risico’s met zich mee. Drost Letselschade informeert je graag over de populaire fatbikes en de eventuele juridische risico’s.

Regelgeving fatbikes

Fatbikes vallen in Nederland onder de regelgeving van elektrische fietsen. Deze fietsen moeten voldoen aan de eisen van de Regeling Voertuigen, wat inhoudt dat ze zijn uitgerust met een goedgekeurde motor van maximaal 250 watt en een trapondersteuning die uitschakelt bij 25 km/u. Net als alle fietsen, moeten ook fatbikes voorzien zijn van deugdelijke remmen, verlichting en reflectoren. Wanneer een fatbike is uitgerust met een gashendel, verandert de voertuigcategorie waar de bike onder valt. Fatbikes met een gashendel en/of die harder gaan dan 25 km/u moeten gekeurd zijn als bromfiets, snorfiets of speedpedelec. Dat betekent dat er andere regels van toepassing zijn. Als je op een fatbike rijdt die niet aan de regels voldoet, dan kan dat problemen met de verzekeraar opleveren.

Een ongeval met een fatbike kan voor veel rompslomp zorgen. Voldeed de fatbike aan de regels? Wie heeft letsel opgelopen? Wie is wel of niet aansprakelijk?

Ongeluk met een fatbike en aansprakelijkheid

Hoewel fatbikes ontworpen zijn voor off-road terreinen, worden ze steeds vaker gebruikt op gewone fietspaden en in stedelijke omgevingen. Als je betrokken raakt bij een aanrijding met een fatbike, kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Door het ongeval kun je gewond raken en dat kan leiden tot extra (medische) kosten, maar ook tot andere schadeposten. Er is dan sprake van letselschade en als een ander aansprakelijk is voor het jou overkomen ongeval, heb je recht op een schadevergoeding.

Bij een ongeval met een fatbike kunnen verschillende partijen aansprakelijk worden gesteld, afhankelijk van de omstandigheden van het incident. De meeste fatbikes worden als elektrische fietsen beschouwd, waardoor een ongeval met een fatbike meestal als een fietsongeval wordt gezien. Door de hoge snelheden die fatbikes kunnen bereiken, is de kans op ernstige letselschade groot. Aangezien de meeste fatbikes geen kenteken hebben, zul je als je bent aangereden door een fatbike degene die op de fatbike reed aansprakelijk moeten stellen. Die kan op zijn beurt zijn aansprakelijkheidsverzekeraar inschakelen. Een AVP (aansprakelijkheidsverzekering particulieren) is in Nederland niet verplicht. Mocht de veroorzaker van het ongeval niet over een dergelijke verzekering beschikken, dan kan dat derhalve juridische én praktische problemen opleveren. Ook daarom is het essentieel om meteen na het ongeval goede juridische hulp te zoeken.

Schadevergoeding na ongeval met een fatbike

Bij een ongeval met een fatbike kunnen verschillende partijen aansprakelijk worden gesteld, afhankelijk van de omstandigheden van het incident. Het is cruciaal om direct na het ongeluk de juiste stappen te ondernemen, zoals het verzamelen van bewijs en het raadplegen van medische professionals.

Het verzamelen van bewijs is essentieel om de aansprakelijkheid bij het verkeersongeval vast te stellen. Vul het schadeformulier zo volledig mogelijk in, vraag getuigen om een verklaring en hun contactgegevens, en schakel indien nodig de politie in. Noteer vanaf de eerste dag alle kosten die je maakt als gevolg van het ongeluk met de fatbike. Dit is belangrijk voor het claimen van een schadevergoeding. Schakel altijd juridische hulp van Drost Letselschade in na een ongeval met een fatbike. De experts van Drost weten precies waar je recht op hebt.

Doe hier onze letselschade test!Als je wilt weten of je recht hebt op een schadevergoeding

Neem contact op

Ben jij aangereden door een fatbike? Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier. Gratis bellen kan natuurlijk ook: 0800 2490300

  • Succespercentage van 98%
  • Nationaal Keurmerk Letselschade
  • Ruim 35 jaar ervaring door heel Nederland
  • ✓ Valid number ✕ Invalid number
  • Het is niet de bedoeling dat hier medische gegevens worden vermeld.

  • De gegevens worden niet met derden gedeeld en er wordt niet ongevraagd informatie naar jou toegestuurd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.