Een eenzijdig ongeval is een ongeval waarbij één verkeersdeelnemer betrokken is. Wanneer passagiers (letsel)schade oplopen bij een eenzijdig ongeval, dan is de bestuurder meestal aansprakelijk. Hoewel de situatie op het eerste gezicht duidelijk lijkt, kunnen de gevolgen complex zijn, vooral als je letselschade hebt opgelopen. De experts van Drost Letselschade staan voor je klaar om je te helpen de schade te verhalen en de schadevergoeding te krijgen waar je recht op hebt, zodat jij je volledig kunt richten op je herstel.

Wat is verzekerd bij een eenzijdig ongeval?

In Nederland is ieder motorrijtuig verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen (WAM). Deze verzekering dekt schade als de tegenpartij aansprakelijk is. Echter, bij een eenzijdig ongeval is er in principe geen tegenpartij en de schade van de bestuurder kan niet op de eigen WAM-verzekering worden verhaald. Dat is anders voor de inzittenden van het voertuig. Als zij door het eenzijdige ongeval letselschade oplopen, kunnen zij een schadeclaim indienen bij de WA-verzekeraar van het voertuig, die de schade dan op grond van de zogenaamde Schuldloze Derden-regeling in behandeling zal nemen.

Als bestuurder kun je bij een eenzijdig ongeval mogelijk een beroep doen op een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) of een Schadeverzekering opzittenden (SVO). Dit is een niet verplichte verzekering en zodoende is in lang niet alle gevallen dekking van een dergelijke verzekering, simpelweg vanwege het feit dat die verzekering niet voor het voertuig is afgesloten. Een SVI, of SVO dekt de letselschade van zowel de bestuurder als de passagiers, ongeacht wie schuld heeft. Met de SVI ben je dus verzekerd voor de kosten die ontstaan na een eenzijdig ongeval, zonder dat de schuldvraag hierbij een rol speelt. Voor passagiers kan er sprake zijn van een overlap met de WA-verzekering van de bestuurder, maar dat is geen probleem.

Bestuurder eenzijdig ongeval

Als bestuurder ben je aansprakelijk voor de schade bij een eenzijdig ongeval. Dit betekent echter niet altijd dat je zelf voor de kosten opdraait. Hieronder zetten we de mogelijkheden en onmogelijkheden uiteen: 

  • WA-verzekering: Een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) dekt geen letselschade van de bestuurder en vergoedt ook geen schade aan je eigen voertuig bij een eenzijdige aanrijding;
  • All-Risk verzekering: Is m.b.t. het voertuig een All-Risk verzekering afgesloten? Dan wordt de schade aan je eigen voertuig wél vergoed (vaak onder aftrek van een eigen risico);
  • OIV/SVI/SVO-verzekering: Als je een ongevallen inzittendenverzekering (OIV) of schadeverzekering inzittenden (SVI)/Schadeverzekering opzittenden (SVO) hebt afgesloten, kun je in principe een beroep hierop doen;
  • Ongeval tijdens werktijd: Heeft het ongeval plaatsgevonden tijdens je werk? Dan biedt de verzekering van je werkgever  mogelijk dekking.

Passagiers eenzijdig ongeval

Wanneer je als passagier betrokken raakt bij een eenzijdig ongeval en hierdoor schade lijdt, zijn er verschillende mogelijkheden om een schadevergoeding te krijgen. Als inzittende kun je vaak een schadeclaim indienen bij de verzekeraar van de bestuurder. Hieronder een overzicht van de opties:

  • WAM-verzekering: De verplichte WAM-verzekering (Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) van de bestuurder biedt passagiers de mogelijkheid hun schade bij deze verzekeraar te claimen met een beroep op de zogenaamde Schuldloze Derdenregeling.
  • Ongevallen Inzittendenverzekering (OIV): Een ongevallenverzekering voor inzittenden biedt dekking voor schade aan passagiers. De OIV keert een vast bedrag uit, ongeacht de werkelijke schade.
  • Schadeverzekering Inzittenden (SVI): Een schadeverzekering inzittenden dekt de volledige schade die passagiers hebben opgelopen, dus zowel de materiële, als de immateriële schade.

Eigen schuld

Is er sprake is van eigen schuld? Dan vergoedt de verzekeraar niets of slechts een deel van de schade voor de bestuurder en/of passagiers. Ook een passagier kan soms gedeeltelijk verantwoordelijk worden gehouden voor de schade. Dit betekent dat de passagier zelf heeft bijgedragen aan het ontstaan van de schade of dat de schade voorkomen had kunnen worden. Situaties waarin eigen schuld kan worden aangenomen bij een passagier zijn bijvoorbeeld:

  • Het niet dragen van een gordel;
  • Meereizen met een bestuurder waarvan bekend is dat deze onder invloed van alcohol is;
  • Meereizen met een bestuurder waarvan bekend is dat deze geen geldig rijbewijs heeft.

In dergelijke gevallen kan de schadevergoeding voor de passagier worden beperkt, omdat hij of zij bewust risico’s heeft genomen waardoor de schade (mede) is ontstaan.

Verzekerd bij een fietsongeval

Ben je tijdens het fietsen per ongeluk tegen bijvoorbeeld de stoeprand of een paal gefietst en raak je hierdoor gewond? Dit wordt een eenzijdig verkeersongeval genoemd. Helaas wordt schade door een dergelijk fietsongeluk niet gedekt door je autoverzekering of je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Dit betekent dat je in de meeste gevallen zelf blijft zitten met de kosten die voortkomen uit je letselschade. Helaas is het niet mogelijk om jezelf te verzekeren voor een eenzijdig fietsongeval. Als het ongeval een gevolg is van een gebrek aan de weg, is het soms mogelijk om de wegbeheerder met succes aansprakelijk te stellen.

Vul het schadeformulier in

Ook bij een eenzijdig ongeval is het van belang om een (Europees) schadeformulier in te vullen. Vul alleen de velden in die van toepassing zijn voor jou. Geen schadeformulier bij de hand? Je kunt deze bekijken en downloaden op de volgende pagina: (Europees) Schadeformulier.

Doe hier onze letselschade test!Als je wilt weten of je recht hebt op een schadevergoeding

Neem contact op

Wil je jouw letselschade melden of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via het onderstaande formulier.
Gratis bellen mag natuurlijk ook: 0800-2490300

  • Succespercentage van 98%
  • Nationaal Keurmerk Letselschade
  • Ruim 35 jaar ervaring door heel Nederland
  • ✓ Valid number ✕ Invalid number
  • Het is niet de bedoeling dat hier medische gegevens worden vermeld.

  • De gegevens worden niet met derden gedeeld en er wordt niet ongevraagd informatie naar jou toegestuurd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.