Altijd Wat Monitor ontdekt tweede ‘Jansen Steur’
Het BIG-register en de zwarte lijst van artsen, waarin alle zorgverleners met een beschermde titel zouden moeten staan, is onzorgvuldig en incompleet en niet verbeterd na de zaak Jansen Steur. Onder meer drie tandartsen met een Brits beroepsverbod zijn bevoegd om in Nederland te werken. Dat ontdekte het televisieprogramma Altijd Wat Monitor van de NCRV. Maandagavond werd er een speciale uitzending aan gewijd.
De fouten in het registratiesysteem voor onder meer artsen, tandartsen en verpleegkundigen variëren van verkeerde data van bijvoorbeeld berispingen, tot het ontbreken van informatie over zorgverleners met een beroepsverbod, de zogenaamde doorhaling. Het BIG-register blijkt ook incompleet. Hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein van de TU Delft noemt de bevindingen in de uitzending dramatisch. “Je mag van het register verwachten dat ze accuraat zijn. Het punt dat daar onvolledigheden in zitten is heel ernstig, want dat creëert een schijnveiligheid.”
CIBG erkent dat informatie niet klopt
Het CIBG, de instantie die het BIG-register beheert, erkent dat informatie niet klopt. ‘Wij danken voor de signalen en zijn een onderzoek gestart.’ Ondertussen is er een maand verstreken sinds Altijd Wat Monitor informatie over de drie tandartsen met een Brits beroepsverbod deelde met het register. Zij staan echter nog steeds als foutloos in het BIG-register ingeschreven.
Yme Drost: “Dit is wat mij betreft een tweede Jansen Steur”
Letselschade-expert Yme Drost, die honderden slachtoffers van neuroloog Jansen Steur bijstond, vindt het onbegrijpelijk dat de geschiedenis zich herhaalt. “Dit is wat mij betreft een tweede Jansen Steur. Een tandarts die is doorgehaald op basis van ernstige fouten. Meer dan 100 klachten in Engeland en die is weer in Nederland aan het werk? Het moet niet gekker worden.”
Tweede Kamer-fracties zijn ontstemd over de fouten in het BIG-register. Coalitiepartijen VVD en PvdA, maar ook oppositiepartij CDA, willen opheldering van minister Schippers van Volksgezondheid.
De zaak Veizi
Altijd Wat Monitor ontdekte dat drie tandartsen met een Brits beroepsverbod in Nederland bevoegd zijn om te werken. Eén van die tandartsen is Spyro Veizi. Hij werd na meer dan 100 ernstige klachten in Engeland uit het ambt gezet. Bij slachtoffer Annabel Nice ging een wortelkanaalbehandeling helemaal mis. “Het bloed liep over mijn kin, op mijn kleren. Als ik aan meneer Veizi denk, dan denk ik aan een Middeleeuwse beul.”
Veizi registreerde zich na zijn Brits beroepsverbod met succes in Nederland. Dit kon gebeuren omdat het Verenigd Koninkrijk de Nederlandse autoriteiten hier niet over informeerde. Ook controleerden de Nederlandse instanties, bij de aanvraag tot inschrijving in het BIG-register, het verleden van Veizi niet. Er werd nota bene genoegen genomen met een vijf jaar oude bevoegdheidsverklaring, terwijl de regels voorschrijven dat die niet ouder mag zijn dan drie maanden. Jan Klein: “Dan kan je toch niet overgaan tot registratie lijkt mij.”
Inmiddels ook tuchtzaak tegen Veizi in Nederland
Veizi werkte in 2012 negen maanden in Nederland. Hij werd in Nederland twee keer ontslagen en inmiddels loopt ook in Nederland een tuchtzaak tegen deze van origine Albanese tandarts. Eén van zijn Amsterdamse werkgevers laat Altijd Wat Monitor anoniem weten: “Het was een prutser en ik heb hem na twee halve dagen ontslagen. Hij had een BIG-nummer, dus dan ga ik er vanuit dat het goed is. Ik verwacht van het BIG-register dat ze zijn verleden controleren.”