Vorig jaar zijn in Nederland 70 mensen omgekomen bij bedrijfsongevallen. Dat zijn er negentien meer dan het jaar daarvoor. Uitzendkrachten lopen twee keer zo veel risico op arbeidsongevallen dan mensen die in vaste dienst zijn.
Dat concludeert inspecteur-generaal Marc Kuipers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het jaarverslag van de inspectie SZW. Er vonden vorig jaar 2500 arbeidsongevallen plaats. Ook dat zijn er fors meer dan in 2015, maar liefst 14 procent meer.
Helft ongevallen niet gemeld
“Dat is zorgelijk”, zegt Kuipers. “Niet alleen de groei, maar ook omdat het cijfers zijn die maar een deel van de waarheid laten zien: bijna de helft van de meldingsplichtige arbeidsongevallen werd vorig jaar niet gemeld.” De inspecteur-generaal noemt dat ‘een schandalig aantal’.
De oorzaken van de ongelukken lopen volgens Kuipers uiteen. “Winst gaat boven veiligheid, tijdelijke werknemers krijgen onvoldoende instructies of beheersen het Nederlands onvoldoende”, somt hij op. De overheid en het bedrijfsleven hebben volgens de inspecteur-generaal de morele plicht om te leren van dodelijke ongevallen.
Vaker uitzendkrachten
Uit het jaarverslag blijkt verder nog eens dat uitzendkrachten aanmerkelijk meer risico lopen dan werknemers in vaste dienst. De kans op een ongeval is bij dergelijke flexibele krachten zelfs twee keer zo hoog. “Dit was uit eerder onderzoek ook gebleken”, voegde de inspectie toe.
Ook lopen werknemers in bepaalde bedrijfstakken een verhoogd risico. “In de bouw worden al jaren de meeste dodelijke slachtoffers geregistreerd”, stelt de dienst. “In 2016 overleden zestien slachtoffers, in 2015 waren dat er negen, in 2014 twintig en in 2013 vijfentwintig.”
Vorige week kwam in Woerden nog een medewerker van een sloopbedrijf om het leven. Hij werd bedolven toen een deel van het oude stadhuis instortte.