“Verzekeringsdekking na vliegtuigongeluk”
Vliegtuigcrash MH17: Malaysia Airlines betaalt na het vliegtuigongeluk schadevergoeding aan nabestaanden.
In het oosten van de Oekraïne is op donderdag 17 juli een Boeing 777-200 van Malaysia Airlines neergestort, die om 12.15 uur van Schiphol was vertrokken en op weg was naar Kuala Lumpur. Aan boord van het vliegtuig waren 196 Nederlanders. Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is een gecombineerde lijndienst van Malaysia Airlines en KLM, die dagelijks op Kuala Lumpur vliegt. Het KLM-vluchtnummer was KL4103.
Volgens de berichten zou het vliegtuig vanaf de grond zijn neergeschoten door pro-Russische separatisten in het oosten van de Oekraïne. Het vliegtuig zou uit de lucht zijn geschoten met het BUK-M1 raketsysteem van Russische makelij. Desondanks hebben Nederlandse verzekeraars verklaard dekking te verlenen na het vliegtuigongeluk.
Vlucht MH 17 van Malaysia Airlines had 298 mensen aan boord
In totaal waren er 298 mensen aan boord van het neergeschoten vliegtuig, vlucht MH 17 van Malaysia Airlines: 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Op basis van hun nationaliteit komen er:
- 196 uit Nederland, waarvan 4 met een dubbele nationaliteit
- 27 uit Australië
- 42 uit Maleisië (waaronder de bemanning)
- 11 uit Indonesië
- 10 uit het Verenigd Koninkrijk
- 3 uit Duitsland
- 4 uit België
- 3 uit de Filippijnen
- 1 uit Canada
- 1 uit Nieuw Zeeland
Van de bij het vliegtuigongeluk omgekomen Nederlanders zijn 104 van het mannelijk geslacht, en 92 van het vrouwelijk geslacht. Naast de 196 mensen met de Nederlandse nationaliteit zijn er mogelijk ook meerdere personen omgekomen die in Nederland woonden maar een andere nationaliteit hadden. Een voorbeeld daarvan is de voorheen in Almelo woonachtige Wiwik Ketut Wiartini met de Indonesische nationaliteit.
Bergers hebben inmiddels meerder lichamen geborgen op de plek van het vliegtuigongeluk. De lichamen worden zeer waarschijnlijk voor identificatie vervoerd naar Charkov. Die stad staat onder controle van de centrale regering van Oekraïne in Kiev.
Onderzoek vliegtuigcrash Malaysia Airlines
Een onderzoek naar de oorzaak van een vliegtuigongeluk wordt als regel gedaan door het land waar de ramp zich voordeed. Dat zijn althans de internationaal afspraken. Een land dat veel slachtoffers te betreuren heeft, kan de rol van waarnemer krijgen. In Nederland is de Onderzoeksraad voor Veiligheid de aangewezen instantie om die rol te vervullen. Dat deed de Onderzoeksraad ook het neerstorten van een toestel van Afriqiyah Airways bij Tripoli in 2010.
Vliegtuigongeluk: schadevergoeding Malaysia Airlines
Malaysia Airlines betaalt de nabestaanden van de slachtoffers van het vliegtuigongeluk schadevergoeding. De voorlopige schadevergoeding bedraagt 5.000 dollar (3.696 euro) per inzittende voor de eerste kosten die ze moeten maken (Het voorschot is inmiddels verhoogd met een bedrag van 50.000 dollar). Dat zei vicepresident Huib Gorter van de Maleisische luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines (MAS) in een persconferentie op Schiphol.
Verzekeraars bieden dekking
Het Verbond van Verzekeraars bevestigt dat verzekeraars, in het geval van de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines, geen beroep zullen doen op de molestclausule. Het betreft dan met name de reis-, schade-, levens-, pensioen- en uitvaartverzekeraars.
Het wettelijke verbod op het verzekeren van molest moet voorkomen dat verzekeraars onaanvaardbare financiële risico’s op zich nemen in onder meer oorlogssituaties, met negatieve gevolgen voor de overige verzekerden. Daarvan is in dit geval geen sprake, aldus het Verbond in een persverklaring.
Noodnummer vlucht MH 17 Malaysia Airlines
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een noodnummer ingesteld: 070 – 3487770. Familieleden van mensen die aan boord waren kunnen daar met hun vragen terecht. Het door Malaysia Airlines ingestelde nummer voor Nederlanders is: 020 – 5216262