Vrijdag 1 september is de campagne ‘is uw medicijn veilig in het verkeer’ in Groningen van start gegaan. Eén op de zes Nederlanders krijgt een medicijn voorgeschreven dat zijn/haar rijvaardigheid kan beïnvloeden. Ondanks de risico’s nemen de gebruikers nog wel vaak deel aan het verkeer, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties.
Uit onderzoek blijkt namelijk dat sommige medicijnen effect hebben op het rijgedrag. Bijvoorbeeld doordat mensen duizelig of slaperig worden, of doordat ze van de medicijnen wazig gaan zien. Andere medicijnen zorgen ervoor dat het reactievermogen minder wordt, waardoor de kans op een ongeluk ook groter wordt.
Mijn medicijn gevaarlijk?
Om erachter te komen of het medicijn dat u gebruikt uw rijvaardigheid beïnvloedt zijn er een aantal tips. U bent namelijk strafbaar als u in het verkeerd onder invloed bent van een middel waarvan u weet of kunt weten dat het de rijvaardigheid kan beïnvloeden.
– Lees de bijsluiter van uw medicijn. Hierin staat vermeldt of het medicijn uw rijgedrag kan beïnvloeden.
– Bekijk de verpakking. Mocht het medicijn uw rijgedrag beïnvloeden staat er een waarschuwing op het etiket en een gele sticker op de verpakking.
– Kijk op www.rijveiligmetmedicijnen.nl. Op deze website kunt u opzoeken of uw medicijnen invloed heeft op uw rijgedrag.
– Vraag de apotheker of huisarts. Mocht u twijfelen, of staat u medicijn niet in de lijst? Vraag dan uw behandelaar of apotheker om advies.
Autorijden bij psychiatrische aandoening versoepeld
Het autorijden na of bij een psychiatrische aandoening is juist versoepeld, dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten op advies van de Gezondheidsraad. Mensen die behandeld zijn voor een psychiatrische aandoening hoeven minder lang te wachten voordat zij weer mogen autorijden. Op 7 juli 2016 is dit besluit in werking getreden.
Na een psychotische episode moest eerst twee jaar gewacht worden voordat iemand weer mocht rijden, nu is dat tenminste zes maand. Bij een bipolaire en depressieve stoornis mag iemand, na adequate behandeling, tegenwoordig vaak meteen weer rijden. Hiervoor gold voorheen een wachttijd van 1 jaar. Iemand die eenmalig een psychose heeft gehad, mag na twee jaar recidiefvrij te zijn geweest en met een positief rapport van een psychiater ook weer beroepsmatig (bijvoorbeeld als taxi- of vrachtwagenchauffeur) rijden, voorheen was dit niet mogelijk.
De laatste verandering is dat een arts nu ook mag beoordelen of iemand weer rijgeschikt is, dit hoeft niet meer altijd de psychiater te zijn. Bij een bipolaire of depressieve stoornis mag een huisarts dit ook beoordelen.
Bron: Staatscourant, Rijveiligmetmedicijnen.nl en KNMP