De afgelopen vijf jaar is het aantal malafide en ondeskundige bedrijven in de letselschadebranche met 25% gestegen, zo blijkt uit onderzoek van de Letselschaderaad onder verschillende verzekeraars. Er wordt geschat dat er momenteel ongeveer 200 letselschadebureaus zonder keurmerk actief zijn. Om deze zorgwekkende trend tegen te gaan, pleiten advocaten en erkende letselschadespecialisten, waaronder experts die zijn ingeschreven bij het NIVRE, ervoor om het beroep van letselschadespecialist te beschermen. Dit zou ongewenste praktijken kunnen voorkomen en slachtoffers beter beschermen.

Toename malafide letselschadekantoren

Slachtoffers van bijvoorbeeld verkeersongelukken kunnen hulp zoeken bij een letselschade specialist of letselschade advocaat. Deze experts verzorgen bij het het aansprakelijk stellen van de tegenpartij, verzamelen van bewijs en het claimen van schadevergoeding. Volgens advocaat Chris van Dijk maken malafide bureaus misbruik van de kwetsbare positie van slachtoffers. “Je kan op internet niet goed zien of iemand goed is of niet. Dat is problematisch.”, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Daarnaast rekenen deze bureaus niet alleen een gemiddeld tarief van 200 euro per uur, maar eisen ze vaak ook een percentage van de schadevergoeding. Hierdoor houden slachtoffers veel minder over van hun uitkering. Een bijkomend probleem is dat slachtoffers van malafide bedrijven geen mogelijkheid hebben om klachten in te dienen. “Je kan niet klagen als het fout gaat, want er zijn geen tuchtinstanties. Waar moet je dan heen als benadeelde? Het is heel slecht.”, aldus Van Dijk.

Oproep tot actie

Al langere tijd proberen advocaten en erkende letselschadebureaus malafide bedrijven buiten spel te zetten. Van Dijk roept de overheid op om steviger op te treden en ervoor te zorgen dat het beroep van letselschadespecialist een beschermd beroep wordt. “Het is bezopen dat het nog geen beschermd beroep is.”, zegt hij. Mensen die op zoek zijn naar een betrouwbaar letselschadebureau, raadt Van Dijk aan te letten op het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit keurmerk is niet verplicht, maar de aangesloten bedrijven worden wel gecontroleerd en opgeleid, wat een zekere mate van betrouwbaarheid biedt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid bevestigt dat er momenteel een onderzoek loopt naar de betrouwbaarheid binnen de letselschadebranche. Dit onderzoek, uitgevoerd door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum, richt zich specifiek op de kwalijke praktijken binnen de sector en op mogelijke maatregelen om deze te bestrijden.

Nationaal Keurmerk Letselschade (NKL)

Bij Drost Letselschade zijn we trotse houder van het Nationaal Keurmerk Letselschade (NKL), uitgegeven door De Letselschade Raad. Dit keurmerk staat voor kwaliteit, iets wat van groot belang is voor slachtoffers van letselschade. Bij Drost Letselschade zetten wij ons in om jouw rechten te behartigen en ervoor te zorgen dat je de schadevergoeding krijgt waar je recht op hebt. Onze werkwijze is vastgelegd volgens strikte procedures en wordt gecontroleerd vanuit het keurmerk, wat de kwaliteit van onze dienstverlening voortdurend waarborgt. Heb je letselschade opgelopen? Schakel dan Drost Letselschade in.

BRON
NOS