De stoffen in de rubberkorrels op kunstgrasvelden hebben mogelijk toch gezondheidseffecten op mensen. Dat zou blijken uit nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat vandaag wordt gepresenteerd in het programma Zembla. De onderzoekers deden proefjes met zebravisjes en zebravisembryo’s, die werden blootgesteld aan water waarin de korrels hebben gelegen. Het gevolg: „De embryo’s gaan dood en de visjes vertonen gedragsverandering.”
Onderzoeksleider Jacob de Boer adviseert mensen in een persbericht van Zembla om niet te sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat. „Ik zou het zelf niet doen”, aldus de hoogleraar. Het is volgens de onderzoekers nog te vroeg om te zeggen of de stoffen in het rubbergranulaat ook schadelijk zijn voor mensen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde eerder dat voetballen op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels niet gevaarlijk is. Over het gebruik van die rubberkorrels ontstond vorig jaar ophef na een uitzending van Zembla. Deskundigen legden daarin een verband tussen rubbergranulaat, dat op kunstgrasvelden ligt, en kanker. Het RIVM oordeelde later dat de stoffen die in de korrels zitten slechts in zeer lage hoeveelheden vrijkomen.
Meer stoffen
Hoogleraar De Boer waarschuwt echter dat naast de PAK’s ook andere stoffen in het rubbergranulaat zitten. „Organische stoffen, geen metalen. En die kunnen een toxisch effect hebben. Dat moet in kaart worden gebracht.” De onderzoekers van de VU ontdekten naar eigen zeggen, dat er meer stoffen vrijkomen uit het rubbergranulaat dan alleen de PAK’s en metalen. Welke stoffen dat zijn moet nog worden onderzocht. Maar volgens de onderzoekers staat wel vast dat de embryo’s in hun onderzoek niet zijn overleden door blootstelling aan PAK’s of metalen. Volgens de Boer toont het onderzoek ook aan dat het gaat om serieuze hoeveelheden gevaarlijke stoffen die vrijkomen. Dat het RIVM in december vorig jaar concludeerde dat schadelijke stoffen slechts “in zeer lage hoeveelheden vrijkomen”, vindt hij dan ook niet kloppen.
Strengere regels
De Telegraaf berichtte eerder vandaag dat de rubberkorrelbranche zichzelf een strengere norm oplegt als het gaat om de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in het granulaat. Vanaf 1 maart moeten de korrels aan veel strengere regels voldoen. Daarmee wil de branche de discussie over de rubberkorrels op kunstgrasvelden inperken.