Tilburgse chroom-slachtoffers krijgen € 7000

Het gemeentebestuur van Tilburg en de NS willen 800 mensen die jarenlang in een NS-werkplaats werkten en mogelijk met het kankerverwekkende chroom-6 in aanraking kwamen allemaal ten minste 7000 euro betalen. Mensen die ook ziek zijn geworden, krijgen daar nog een bedrag bovenop van 5000 tot 40.000 euro.

De gemeente Tilburg en de NS komen met het voorstel een week na de presentatie van een onderzoek naar de blootstelling aan chroom-6 op de NS-werkplaats. De conclusies daarvan waren hard voor de gemeente Tilburg, het Spoorwegmuseum en NS-dochter NedTrain. Zo was destijds bekend bij NedTrain dat er met mogelijk schadelijke stoffen werd gewerkt maar werd daar geen ruchtbaarheid aan gegeven. Volgens de onderzoekscommissie had de NS zelf onderzoek moeten doen en hadden ze dus moeten weten dat het werk schadelijk kon zijn. Verder zijn geuite zorgen niet serieus genomen.

De partijen willen tien miljoen euro uittrekken voor de slachtoffers; in dat bedrag zijn de uitkeringen voor de zieken nog niet meegeteld. De gemeenteraad van Tilburg moet hier nog wel mee instemmen. Op 18 februari wordt de voorgestelde regeling besproken in de raad. Het bedrag dat de slachtoffers krijgen wordt door de gemeente en de NS gedeeld.

Schaamte

President-directeur Roger van Boxtel van de NS zei bij de bekendmaking dat alle partijen “enorme steken hebben laten vallen”. “Ik sta hier met een groot gevoel van schaamte.” Hij sprak verder de hoop uit dat slachtoffers “een gevoel van erkenning” overhouden aan de dag.
Ook burgemeester Theo Weterings benadrukte dat het niet alleen een financiële kwestie is. “Wij realiseren ons heel goed dat een financiële tegemoetkoming alleen, niet het ervaren leed of de mogelijke gezondheidsschade weg kan nemen. Dit is en blijft een worsteling tussen hoofd en hart.”

Wethouder Erik de Ridder legde de details van de regeling uit. Hij zei dat Tilburg een grote verantwoordelijkheid voelt omdat het ging om mensen in de bijstand die vaak verplicht waren om de treinen te gaan schuren. Er was geen arbeidsovereenkomst en dus ook bijvoorbeeld geen ondernemingsraad, vertrouwenspersoon of bedrijfsarts, zei De Ridder.

‘Een trap na’

De chroom-6-slachtoffers die vanmiddag bij de bekendmaking waren, reageerden overwegend boos, zegt verslaggever Gerri Eickhof. “Ze spreken van een trap na. Die 7000 euro, zeggen ze, zou in andere landen zoals in de VS veel hoger zijn geweest. In het bedrag zou ook niet genoeg tot uitdrukking gekomen zijn dat ze toen gedwongen waren mee te werken, omdat ze anders hun uitkering zouden verliezen.”

Advocaat Rob Bedaux is niet ontevreden met de 7000 euro (‘een nobel bedrag’), maar hij vindt het niet verteerbaar dat mensen die slokdarmkanker kregen niet in aanmerking komen voor een extra vergoeding. Volgens onderzoek zou er geen verband te leggen zijn tussen die kankervorm en het werken aan de treinen.
Zie ook de reacties op o.a. de website van het Brabants Dagblad.

BRON: NOS.nl en BD.nl

De informatiebrief van de gemeente Tilburg aan de betrokkenen is in te zien op de website van Tilburg.nl