Er moet een schadeverzekering komen voor amateurvoetballers. Die verzekering moet de schade vergoeden die het gevolg zijn van een voetbalblessure.  Dat zei advocaat Arvin Kolder onlangs in RTL-Nieuws. Hij ziet in zijn praktijk wat voor gevolgen een voetbalblessure kunnen hebben.

Mensen zijn op dit moment wel verzekerd voor de medische kosten, maar vaak niet voor het verlies aan inkomen of de noodzakelijke aanpassingen aan huis. In de nieuwe verzekering moet volgens Kolder verlies aan inkomen, smartegeld, medische kosten, huishoudelijke aanpassingen en huishoudelijke hulp worden vergoed. In Frankrijk bestaat zo’n verzekering al.

Domme pech

Het zijn kosten waar Trienko Smit uit Groningen mee te maken kreeg toen hij door een brute tackle van een tegenstander zijn onderbeen kwijtraakte (mede door medische complicaties).
Hij vocht al jaren voor financiële compensatie van de voetballer die de sliding inzette. De rechter oordeelde april vorig jaar dat de sliding niet onrechtmatig was en dat de speler niets kan worden verweten. Dat Trienko zijn been moet missen zou simpelweg domme pech zijn. Maar hij moet nog elke dag leven met de gevolgen van die ‘overtreding’.

Strafvervolging

Toch lijkt het tij te keren in het veroordelen van zware sportovertredingen. Zo heeft Het Gerechtshof in Den Haag eind juli een 23-jarige amateurvoetballer veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur omdat hij tijdens een voetbalwedstrijd met een sliding opzettelijk zwaar lichamelijk letsel (dubbele beenbreuk van het linkerbeen) toebracht aan een tegenstander. “Bij het maken van een slidingtackle neemt de speler bewust het risico dat hij zijn tegenstander raakt en/of ten val brengt”, oordeelde het Gerechtshof. De voetballer had hiermee opzettelijk zijn tegenstander mishandeld. Daarnaast moest de voetballer een schadevergoeding van bijna 9.000 euro neertellen, aldus de Volkskrant.
En op 28 augustus jl. veroordeelde de rechtbank Dordrecht een 40-jarige amateurvoetballer tot een werkstraf van 120 uur omdat zijn uitgevoerde tackle leidde tot een dubbele beenbreuk bij de tegenstander. “Een tackle hoort niet thuis op het voetbalveld, door de snelheid en de manier waarop die werd uitgevoerd nam de voetballer bewust het risico zijn tegenstander ernstig te blesseren” aldus de Dordtse rechtbank.

Verzekering

Nu bestaan er ook voor de amateursport-bonden en verenigingen al wel diverse verzekeringsmogelijkheden. Maar dat zijn vooral vormen als een Aansprakelijkheidsverzekering, Vrijwilligersverzekering, Ongevallenverzekering en Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Maar een expliciete verzekering voor de gevolgen van ernstige letselschade door een sportblessure zou in de wereld van de amateursport een goede zaak zijn! Daarnaast blijft de ontwikkeling van een duidelijke jurisprudentie rond de aansprakelijkheid van een onrechtmatige handeling van een deelnemer aan een sport of spel wenselijk.
Advocaat Alvin Kolder deed zijn plan voor een sportverzekering onder andere uit de doeken in het programma ‘Langs de lijn en omstreken‘ van 5 december op NPO-Radio 1.