De Tweede Kamer debatteert volgende week met staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) over chroom-6, waardoor vele militairen mogelijk ziek zijn geworden. Ter voorbereiding daarop is er vandaag een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van (ex-)werknemers en experts. Oud-defensiemedewerker en vliegtuigspuiter Theo Even uit Losser, slachtoffer van het kankerverwekkende Chroom-6, is een van de sprekers tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. RTV-Oost sprak gisteren met hem.

“Ik ben Theo Even, oud vliegtuigspuiter en veiligheidskundige van de Koninklijke Luchtmacht, 67 jaar en al sinds 1985 bezig met het bestrijden van onveilig werken bij Defensie. Vanaf 1968 ben ik blootgesteld geweest aan giftige/kankerverwekkende stoffen, nu ben ik zwaar invalide.”
Bovenstaande is een passage uit de tekst die Theo Even vandaag wil uitspreken tijdens de hoorzitting over Chroom-6 in het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag.

Deze  hoorzitting is de opmaat naar een plenaire vergadering over het gebruik van de giftige stof en een compensatieregeling. Op 7 november moet staatssecretaris Visser van Defensie zich tijdens een debat in de Tweede Kamer verantwoorden.

Eerder dit jaar erkende Defensie dat zij al vanaf 1973 op de hoogte was van het gevaar dat werken met de giftige verf met zich meebrengt. De verf zou onder meer maag-, long-, neus- en bijholtekanker, astma en chronische longaandoeningen hebben veroorzaakt. Excuses zijn gemaakt, een schadevergoeding voor zieke werknemers is aangeboden, maar de medewerkers zijn niet tevreden en zitten met veel vragen.

Zo is voor hen bijvoorbeeld niet duidelijk waarom er niet eerder iets is gedaan met alle meldingen en wie er nu recht heeft op een schadevergoeding. “Kanker is kanker”, aldus een oud-medewerker die keelkanker heeft. “Maar ik heb geen recht op een vergoeding, omdat volgens het RIVM keelkanker niet tot de ziekten behoort die hun oorsprong kunnen vinden in het gebruik van Chroom-6.” Staatssecretaris Barbara Visser liet maandag 4 juni weten dat de hoogte van de schadevergoeding varieert van 3850 euro tot 40.000 euro.

Theo Even pleit voor een fonds waaruit alle aantoonbare oud-medewerkers van Defensie die met kankerverwekkende stoffen hebben gewerkt en ziek zijn geworden kunnen worden betaald. Ook nabestaanden zouden een beroep op het fonds moeten kunnen doen.

BRON: RTV-oost


Kijk voor meer informatie over chroom-6 op onze Informatiepagina Chroom-6 en/of ons Dossier Chroom-6.