Populaire cursus voor terugdringen bedrijfsongevallen

Een bedrijfsongeval is in Nederland helaas nog geen unicum. De harde cijfers wijzen uit dat we ieder jaar nog tweehonderdduizend ongevallen op de werkvloer meemaken. In 4.300 gevallen zorgt dit voor letsel en in sommige gevallen gaat het zelfs om blijvend letsel. In zestig gevallen per jaar eist een bedrijfsongeval het leven van het slachtoffer.

Daarmee is wel duidelijk dat veiligheid en gezondheid op de werkvloer nog steeds bovenaan het lijstje van aandachtspunten hoort te staan. Zeker in sectoren waar de risico’s op bedrijfsongevallen bovengemiddeld hoog zijn. Denk aan de bouwsector, de (petrochemische) sector en de elektrotechniek.

Een belangrijk instrument in de bestrijding van gevaarlijke situaties op de werkvloer is het VCA-certificaat. Dit is een certificering waar tegenwoordig steeds meer vraag naar is. Het VCA-certificaat biedt ondernemers in deze tijd ook de mogelijkheid om hun marktpositie te versterken. Werknemers biedt het betere kansen bij het zoeken naar een nieuwe baan binnen een risicovolle sector.

VCA-certificaat

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Deze is in 1994 ontstaan uit een samenwerking van aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven. Samen wilden zij tot een onafhankelijk toetsingssysteem komen waarmee het veiligheidsbeleid van bedrijven gecontroleerd kon worden. Het doel: het risico op bedrijfsongevallen te verminderen. Ruim vijfentwintig jaar later is VCA uitgegroeid tot veel meer dan dat: het is nu de bekendste en meest gevraagde certificering op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Met behulp van het VCA-certificaat tonen medewerkers, leidinggevenden en bedrijven aan dat ze de nodige basiskennis bezitten voor werken met oog voor veiligheid, gezondheid en milieu.

Het VCA-certificaat kan behaald worden bij VCAcursus.nl. Er bestaan drie verschillende varianten van het VCA-certificaat, elk met een andere cursus. Werknemers op de werkvloer moeten de VCA Basis, ook wel B-VCA genoemd, volgen. Leidinggevenden of zzp’ers in de risicovolle sectoren gaan voor de VCA-VOL, wat staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Voor intercedenten in de uitzendbranche die personeel detacheren naar risicovolle werkomgevingen, is er de VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden).

Online of klassikale cursus

Ook zijn er drie verschillende manieren waarop het VCA-certificaat behaald kan worden. In alle drie de gevallen betreft het een cursus, maar deze kan op verschillende manieren gevolgd worden. Het is mogelijk om een klassikale VCA-cursus te volgen. Een alternatief hiervoor is een online cursus, ofwel e-learning. Als derde en laatste optie is het ook mogelijk om cursusmaterialen te bestellen en zelfstudie te doen. In alle gevallen moet de cursus afgesloten worden met een officieel examen om het VCA-certificaat te behalen. Het is mogelijk om vóór dit examen eerst een proefexamen af te leggen, om goed voorbereid aan het officiële examen te kunnen beginnen.

BRON: Gezinsbode.nl en VCA.nl