Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar het schuren van treinen in Tilburg waar verf op zat met het schadelijke chroom-6. De gemeente en onderhoudsbedrijf Nedtrain zijn volgens onderzoek van het Brabants Dagblad daarbij nalatig geweest. „We onderzoeken of er aanknopingspunten zijn voor een strafrechtelijk onderzoek”, zei een OM-woordvoerster zaterdag naar aanleiding van de berichtgeving.

Vorig jaar werd bekend dat bijna 600 deelnemers aan een reïntegratieproject voor werklozen in Tilburg tussen 2004 en 2011 zijn blootgesteld aan chroom-6. De stof zat verwerkt in de verf van de treinen om roest te voorkomen. In vaste vorm is chroom-6 onschadelijk. Maar tijdens het schuren komt de gevaarlijke stof juist vrij.
Uit het onderzoek van het Brabants Dagblad kwam naar voren dat de beschermingsmiddelen tijdens het schuren een aanfluiting waren. Er waren nauwelijks of geen stofmaskers aanwezig en de schuurmachines die gebruikt werden hadden geen stofafzuiging. Het stof zat overal, zelfs op de boterhammen, zeggen mensen die bij het project betrokken waren tegen de krant.

Documenten

Nedtrain had volgens het Brabants Dagblad moeten weten dat er op oude treinen chroom-6 kon zitten, omdat die verf in de eigen Nedtrain-werkplaatsen tot in de jaren 90 werd gebruikt. Dat blijkt uit documenten die de krant heeft ingezien. Daaruit werd ook duidelijk dat het bedrijf zich eind jaren 70 al bewust was van de gevaren van chroom-6.
Ook de gemeente Tilburg negeerde verschillende signalen. In 2005 wees een externe deskundige er al op dat niet duidelijk was met welke gevaarlijke stoffen de werklozen in de werkplaats in aanraking kwamen. Dat zou moeten worden uitgezocht, maar de gemeente deed dat nooit.

Coulanceregeling

De zaak rond het kankerverwekkende chroom-6 begon bij Defensie. Het RIVM doet onderzoek naar het werken van Defensie-medewerkers met chroom-6-verf. Sinds 2015 is er een coulanceregeling voor mensen die ziek zijn geworden door het werken met chroom-6. Een aantal oud-medewerkers krijgen van Defensie 3.000 tot 15.000 euro uitgekeerd. De Tilburgse advocaat Rob Milo wil ook graag zo’n coulance-regeling voor oud-tROM’ers, aldus het Brabants Dagblad.
Naast het vooronderzoek dat het Openbaar Ministerie doet, doen de gemeente Tilburg en de NS zelf ook onderzoek naar de zaak. De resultaten worden in augustus volgend jaar verwacht.

BRON: NOS.nl