Ruim honderd veteranen van Dutchbat III hebben zich gemeld voor een claim tegen de Nederlandse staat, omdat ze op een “onmogelijke missie” zouden zijn gestuurd. Onder hen is ook een aantal leidinggevenden. Dat hebben de advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke laten weten. In juli werd al bekend dat twaalf veteranen van Dutchbat III de Staat aansprakelijk hadden gesteld. Advocaat Geert-Jan Knoops verwachtte destijds al dat veel meer oud-Dutchbatters zich zouden aansluiten bij de twaalf veteranen en dat is dus ook gebeurd.
Knoops staat al oud-Dutchbatters bij in een eerdere zaak tegen de Staat vanwege nalatige nazorg. Volgens de advocaat steunt ook oud-Dutchbat-commandant Karremans de gang naar de rechter. Karrenmans heeft nog niet besloten of hij zich bij de groep van 12 voegt. Karremans kreeg vorig jaar geen strafvervolging voor het wegsturen van drie moslimmannen van de Dutchbat-compound. De drie mannen werden later door de Serviërs vermoord. Karremans zegt dat hij alle actie zal ondersteunen die kunnen leiden tot genoegdoening voor zijn gehele vroegere bataljon, aldus BlikopNieuws vanmorgen.
Minister Jeanine Hennis (Defensie) erkende tijdens de laatste Veteranendag dat de missie een opdracht was ‘die- reeds op voorhand- onuitvoerbaar was. Ruperti in de media: ‘Dutchbat werd op een kansloze missie gestuurd zonder adequaat te zijn voorbereid, zonder voldoende middelen en capaciteiten en met een zwakke informatiepositie.’ Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in de Bosnische enclave Srebrenica toen die werd ingenomen door de Bosnische Serven. Die vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens.
Volgens de advocaten is Dutchbat III ruim twintig jaar verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie, omdat de regering nadien onvoldoende heeft erkend dat het bataljon willens en wetens op een onuitvoerbare missie werd gestuurd. Veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de huidige interne regelingen bij defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoen. Ze gaan in gesprek met Defensie.
Ook de plaatsvervangend Dutchbat-commandant Rob Franken heeft zich aangesloten bij de claim van meer dan honderd oud-Dutchbatters tegen de Nederlandse staat. De veteranen zouden volgens Franken op een ‘onmogelijke missie’ zijn gestuurd. Hij was tijdens de val van de Bosnische enclave Srebrenica in juli 1995 als majoor de rechterhand van commandant Thom Karremans. Volgens de oud-officier is het bataljon “belazerd en opgeofferd” door de Nederlandse regering.
Bron: NU.nl