Het KNMI had voor vandaag voor grote delen van ons land Code Rood afgegeven. Met windstoten tot wel 130 km/u was er sprake van een echte ‘Westerstorm’. Het verkeer stond lange tijd muurvast, de NS besloot het treinverkeer te staken en ook de Nederlandse luchthavens cancelden vele vluchten. De storm lijkt nu over zijn hoogtepunt heen, maar de schade is nog niet te overzien.
Verkeersongeval en storm
Tijdens een storm gebeuren er vaak meer verkeersongevallen dan op een heldere dag. Zware windstoten kunnen er voor zorgen dat een weggebruiker onbedoeld van zijn rijstrook afwijkt en hierdoor een ongeluk veroorzaakt. In dit geval is de weggebruiker die plotseling op de andere rijstrook terecht kwam in principe aansprakelijk. Maar niet bij alle verkeersongevallen is meteen duidelijk wie er aansprakelijk is. Drost Letselschade kan voor u uitzoeken wie er aansprakelijk was uw letselschade.
Letselschade door storm
Niet alleen verkeersongevallen veroorzaken letselschade tijdens een storm. Vandaag zijn er door de harde rukwinden en flinke windstoten weer veel bomen omgewaaid. Veel omgewaaide bomen zorgden voor vertraging in het verkeer, enkele kwamen echter op auto’s terecht met (ernstige) letselschade tot gevolg. Omgewaaide bomen, of dakpannen die van een pand of huis afwaaien, kunnen dus ook letsel veroorzaken. De vraag is, of dat onder overmacht valt, of dat voor de letselschade toch op iemand aansprakelijk gesteld kan worden.
Recht op schadevergoeding
Maar wie is er in deze gevallen aansprakelijk? In veel gevallen kunt u in principe de eigenaar van de boom en/of het pand aansprakelijk stellen. Wanneer het slachtoffer zijn schade wil verhalen op de eigenaar van de boom of eigenaar van het pand, moet er sprake zijn van een onrechtmatige daad en zal het slachtoffer moeten bewijzen dat de schade de eigenaar kan worden verweten of dat het hem kan worden toegerekend. Echter, er kan ook sprake zijn van overmacht. De eigenaren zijn alleen aansprakelijk als zij het ongeval hadden kunnen voorkomen.
Soms kan schade worden toegerekend als de eigenaar tekort is geschoten in zijn zorgplicht, dus bijvoorbeeld de boom niet te laten onderhouden. Dat betekent niet dat elk gebrek aan een boom waardoor schade ontstaat, ook meteen leidt tot aansprakelijkheid voor die schade. Aldus de informatie op de website van Bomenrecht. Bij dit soort gevallen zal Drost Letselschade per zaak moeten bepalen of een derde, en zo ja welke derde er aansprakelijk is voor uw letselschade.
Letselschade opgelopen door storm? Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Neem dan vrijblijvend en zonder kosten contact op met één van onze experts. Bel ons (gratis) op 0800-2490300, stuur een e-mail naar: [email protected], of vul het contactformulier in op deze site. Dan weet u meteen waar u aan toe bent!