HAAKSBERGEN – Of hij het ooit tot profvoetballer had geschopt, blijft koffiedik kijken. “Zoiets kun je onmogelijk over jezelf zeggen. Maar alle oud-trainers die ik spreek, zeggen dat ze daarvan zelfs overtuigd zijn. ‘De Kleine Romario’ werd ik genoemd. Maakte bij de jeugd 25 tot 30 goals per seizoen.” De carrière van Hüseyin Temel (25) uit het Twentse Haaksbergen was echter in één klap voorbij, nadat zijn been moest worden geamputeerd. Hij sleept nu het ziekenhuis MST in Enschede voor de rechter omdat er een foute diagnose zou zijn gesteld. ,,Dat in het MST de foto’s niet goed zijn beoordeeld, staat intussen vast”, zegt zijn zaakwaarnemer, de Twentse letselschadespecialist Yme Drost.
De in Nederland geboren en getogen Turk speelde in de C-jeugd van FC Twente, toen hij last kreeg van zijn enkel. “Ondraaglijke pijn. Ik had echter het gevoel dat de specialist mij niet serieus nam. Hij dacht aan een botcyste. Later hoorde ik in het ziekenhuis in Nijmegen dat – wanneer ze er eerder bij waren geweest – mijn been behouden had kunnen worden. De tumor was vanuit de enkel uitgezaaid door de rest van het been.”
Temels wereld stortte in toen hij de onheilstijding kreeg dat zijn been moest worden afgezet. Het trauma achtervolgt hem tot op de dag van vandaag. “Ik wil niet kinderachtig overkomen. Probeer me groot te houden. Maar eerlijk gezegd moet ik er nog regelmatig om huilen.”
De student juridische dienstverlening ontvangt sindsdien een zogenoemde wajong-uitkering, een regeling voor jonggehandicapten. Sinds 2004 is hij bezig met de nasleep van zijn persoonlijke drama. “Aanvankelijk stond mijn hoofd er niet naar. Ik wilde eerst revalideren.”
Onlangs kreeg hij een nieuwe klap te verwerken. “Het ziekenhuis bood me 3400 euro aan. Ik wist niet wat ik hoorde. Is dan mijn sportieve én maatschappelijke carrière een paar duizend euro waard? Ik vind het een regelrechte belediging.”
Letselschade-expert Yme Drost wil nu nader onderzoek laten doen: “Er ligt reeds een rapport van een onafhankelijke expertisearts. Daarin staat zwart op wit dat het MST de foto’s fout heeft beoordeeld. Maar de allerbelangrijkste vraag wordt niet beantwoord: had het been behouden kunnen worden wanneer meteen de juiste diagnose was gesteld? Dat wil ik alsnog uitgezocht zien. En als dat inderdaad het geval blijkt, dan praten we over een bedrag dat in de tonnen loopt.”
Een MST-woordvoerder laat weten dat er beslist geen fouten zijn gemaakt in het ziekenhuis. “En dat foto’s door ons verkeerd beoordeeld zouden zijn, klopt niet. We hebben bovendien geen schikkingsvoorstel gedaan. Daarmee zouden we aansprakelijkheid erkennen. We wilden 3400 euro betalen, maar dat was puur uit coulance. Een niet-verplichte betaling. Het enige wat je kunt stellen is dat tussen het maken van de röntgenfoto’s en het weghalen van weefsel voor onderzoek twee maanden zat. Maar dat had voor de uitkomsten uiteindelijk niets uitgemaakt. Er was namelijk sprake van een uiterst agressieve tumor.”
BRON : DE TELEGRAAF (door Jan Colijn)