In maart 2016 kwam minister Schippers met het advies om het gesprek met de dokter op te nemen, want het gebeurt vaak dat mensen een groot deel van wat gezegd wordt vergeten. Maar of artsen daarop zitten te wachten? In RTL-Nieuws werd dit onlangs aan de orde gesteld.

Een gesprek met de dokter kan soms heel emotioneel zijn. Of er wordt zoveel informatie gegeven dat je de helft vergeten bent als je thuis komt. Minister Schippers komt daarom met het advies om het gesprek met je arts op te nemen. Op die manier kun je thuis nog eens rustig terugluisteren wat er allemaal is gezegd. Bovendien kan het helpen bij de beslissing of je wel of niet aan een behandeling moet beginnen. “40 tot 80 procent van de patiënten vergeet gewoon het grootste gedeelte van wat er wordt gezegd”, zegt Schippers. “En wat ook uit onderzoek blijkt, is dat als je dan vraagt wat er is gezegd, heel veel mensen het fout hebben.”

Bewijs

Of de patiënt de opname ook tegen de dokter kan gebruiken in een rechtszaak, is uiteindelijk aan de rechter om te beslissen. Volgens Schippers is het risico voor de arts niet heel groot. “Er zijn gelukkig in Nederland maar heel weinig zaken die bij een rechter of een tuchtrechter komen”, zegt ze. En het is aan de rechter om geluidsopnamen al dan niet toe te laten als bewijs. Overigens ben je niet verplicht tegen de dokter te zeggen dat je het gesprek opneemt. Maar als je het niet vertelt, komt dat de onderlinge verhouding waarschijnlijk niet ten goede.

Misbruik

De minister vindt het een goed idee, maar dokters worden er minder enthousiast van: het gesprek met je arts opnemen. Uit een enquête onder ruim 2600 specialisten komt nu naar voren dat zij daar lang niet altijd op zitten te wachten, blijkt uit onderzoek van radioprogramma De Ochtend en de Federatie Medisch Specialisten (FMS).
Ongeveer de helft van de ondervraagde artsen is weleens gevraagd of een gesprek opgenomen mocht worden. Ruim een derde vindt dat geen probleem maar de rest heeft het liever niet. Zij twijfelen of de opname zorgt voor een betere beslissing over de behandeling.
Bovendien zou de patiënt de opname kunnen misbruiken, bijvoorbeeld bij een schadeclaim. Ook kan het gesprek op sociale media opduiken en volgens sommigen is het simpelweg een motie van wantrouwen.

Omgaan met opname

Schippers denkt dat het opnemen nodig is, ‘vooral wanneer het een emotioneel beladen gesprek is’. De kans is juist dan groot dat de patiënt niet alles onthoudt. De FMS, artsenvereniging KNMG en andere organisaties gaan artsen helpen, zodat zij weten hoe ze het beste kunnen omgaan met de opnames.
Aan het opnemen van gesprekken zitten wel wat regels vast:

  • De opname mag alleen worden gebruikt voor eigen gebruik en niet worden verspreid.
  • Als een patiënt het gesprek wil delen met derden, moet de arts daar toestemming voor geven.
  • En als de arts niet wil dat het gesprek wordt opgenomen, is hij verplicht zijn informatie schriftelijk te geven.

 

Bron RTL Nieuws van 10 maart 2016 en 8 juni 2016.