Drie doden en miskraam door listeriabesmetting vleeswaren

Drie mensen zijn de afgelopen twee jaar overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. De slachtoffers hadden een hoge leeftijd. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Verder raakten twintig mensen de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren. Het Openbaar Ministerie kijkt op dit moment mee over de schouder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om te beslissen of er een justitieel onderzoek komt naar vleeswarenproducent Offerman. Volgens letselschadeadvocaten hebben gedupeerden in ieder geval een sterke zaak.

Volgens het RIVM is vleeswarenproducent Offerman zo goed als zeker de bron van de besmetting. “We hebben een nieuwe techniek gebruikt voor het opsporen van het voedsel waarin deze listeriabacterie zat. We zagen een bepaald type listeria voorkomen bij meerdere patiënten. Vervolgens namen we contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om dit te vergelijken met DNA-gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij één monster overeen, waarna de NVWA vervolgonderzoek deed. Hierdoor kwamen we er afgelopen woensdag achter dat alle patiënten die ziek zijn geworden, vleeswaren van Offerman hebben gegeten,’’ aldus een RIVM-woordvoerder.

Waarschuwing over listeriabacterie

De producent kreeg op 31 juli een waarschuwing van de NVWA dat de listeriabacterie in te grote hoeveelheden op de vleeswaren krioelde. De fabriek in Aalsmeer moest snel maatregelen treffen om de hygiëne te verbeteren. Deze week bleek bij een controle dat de schoonmaak niet goed genoeg is geweest om de bacterie uit te roeien. De fabriek is daarom op last van de NVWA gesloten. Het snijden en verpakken van vleeswaren in die fabriek mag pas worden hervat als alle productielocaties grondig zijn schoongemaakt en heringericht én zijn goedgekeurd door de NVWA.

Volledige schadevergoeding bij aansprakelijkheid

Volgens Yme Drost van Drost Letselschade staat vast dat Offerman aansprakelijk is voor de situatie. “Alleen al het feit dat er een besmetting is geweest, leidt tot aansprakelijkheid van de producent.” Hij denkt dat de slachtoffers een sterke zaak hebben, maar ze moeten één hobbel nemen: het causale verband aantonen tussen hun ziekte en het eten van de vleeswaren. “Als ze dat kunnen, hebben ze recht op een volledige schadevergoeding. Materieel en immaterieel,” aldus Drost. Hoe hoog die vergoeding is, valt bijna niet in te schatten.
Het feit dat Offerman al een waarschuwing van de NVWA had gekregen, maakt de zaak er volgens Drost niet sterker op voor het vleeswarenbedrijf. Drost: “De mate van verwijtbaarheid speelt een rol. Als de producent de besmette vleeswaren willens en wetens op de markt heeft gebracht en er mensen zijn overleden, kan ik me voorstellen dat justitie goed naar de zaak kijkt.”

BRON: AD.nl