Maandelijks schrijft één van de letselschade-experts van Drost Letselschade een persoonlijke column over zaken en ervaringen rond de letselschadepraktijk. Deze maand een bijdrage van Marga Heijink, Register-Expert Personenschade, getiteld ’25 jaar later’.
25 jaar later
Deze maand mag ik weer in de pen klimmen en een column schrijven. Deze maand ben ik 25 jaar belangenbehartiger en daarom kijk ik in deze column even met u terug:
Op 30 oktober 1994 was ik 24 jaar oud en net afgestudeerd Mr in het recht. Ik verliet het midden van het land waar ik ben geboren en getogen om in Hengelo als belangenbehartiger te gaan werken bij Drost Letselschade. Ik herinner mij nog als de dag van gisteren dat ik op mijn eerste werkdag door Yme Drost werd opgehaald en we naar een letselsymposium in de Jaarbeurs te Utrecht vertrokken. Als jongedame zat ik als een van de weinige dames in een zaal met veelal (oudere) mannen in pak. Wat heb ik in de afgelopen 25 jaar veel geleerd, mogen meebeleven met onze cliënten en wat is er veel veranderd in de afgelopen 25 jaar.
“Vroeger …”
Zo stuurde je 25 jaar geleden brieven en als iets spoed had stuurde je een fax, mail bestond niet. Als je in de auto op weg was naar een cliënt, had je geen navigatiesysteem ter beschikking (dus van tevoren een route printen danwel kwam je er met de kaart en het dikke boek met een plattegrond van de meeste plaatsen in ons land). Er was geen mobiele telefoon of laptop. Er was geen Letselschade Raad en er was geen Gedragscode Behandeling Letselschade of audit. Ook was er geen Schade Verzekering Inzittenden. En er was geen fiscale schadecomponent want er was geen box 3.
Smartengeld
Wat er ook niet was in Nederland, was smartengeld voor nabestaanden. In de zomer van 1994 was ik op dit mij fascinerende onderwerp afgestudeerd bij Professor Hartkamp. De scriptie van 75 pagina’s was nog uitgeprint op ellenlang ratelend kettingpapier. Na een rechtsvergelijkend onderzoek in de landen om ons heen sprak ik toen de verwachting uit dat er op termijn in ons land wel een vergoeding met vaste bedragen en een beperkte kring van vorderingsgerechtigde nabestaanden zou komen. Deze verwachting bleek juist, maar dat het bijna 25 jaar zou duren voor nabestaanden aanspraak zouden kunnen maken op deze vergoeding had ik niet verwacht.
Affectieschade
De aanspraak voor smartengeld is vastgelegd in de Wet Affectieschade en is er vanaf 1 januari 2019 voor nabestaanden en voor naasten van mensen met heel ernstig blijvend letsel. De basis is er, maar er zijn zoals bijna altijd bij een nieuwe wet her en der nog wel wat losse eindjes waar in de praktijk nog invulling aan gegeven zal moeten gaan worden. Over dit mij persoonlijk na aan het hart liggende onderwerp kan ik wel een hele column schrijven. Voor nu mag ik u als lezer verwijzen naar de info over affectieschade elders op onze site.
Wat er in de 25 jaar niet is veranderd, is de passie voor mijn werk. Ik hoop nog lange tijd werkzaam te mogen zijn in dit prachtige vak.