Column van de maand – september 2017
Maandelijks schrijft één van de letselschade-experts van Drost Letselschade een persoonlijke column over zaken en ervaringen rond de letselschade-praktijk. Deze keer is Dorothée Kroeze, NIVRE Register-Expert Personenschade, aan de beurt.
Letselschaderegeling, echt mensenwerk!
Toen ik in 1995 afstudeerde had ik nooit kunnen vermoeden dat ik ooit werkzaam zou zijn als letselschadejurist. Afgestudeerd in het publiek- en privaatrecht was mijn eerste baan bij een groot deurwaarderskantoor in de regio. Na daar 4 mooie jaren te hebben gewerkt was het tijd voor wat anders. Dat werd Drost Letselschade. Aanvankelijk op toen nog de rechtspraktijk, maar al snel werd het de letselschadepraktijk.
En dat was een goede beslissing. Want wat is het mooi werk. Je komt bij mensen wiens wereld door een onverwachte gebeurtenis, meestal buiten hun schuld, volledig op de kop staat. Een ongeval zit immers in een klein hoekje.
Dagelijkse dingen als je zelf, je eventuele kinderen en je huishouden verzorgen lukken niet meer. Je kunt niet naar je werk en ook je hobby’s moeten aan de kant worden gezet. Mooi is het dan als we samen inventariseren welke hulp gewenst is en hoe we de zaken weer op de rit krijgen. Bijvoorbeeld door het regelen van een vergoeding voor het inschakelen van een huishoudelijke hulp of een vergoeding voor een bijspringend familielid. Of door het inschakelen van een arbeidsdeskundige die mee kijkt hoe het werk toch weer passend kan worden gemaakt of die begeleidt in een omscholing naar een heel ander beroep.
Elk mens is uniek
Het vergt aanpassingsvermogen en doorzettingsvermogen van de mensen die slachtoffer zijn geworden van een ongeval. Hoe goed is het om te zien dat een jonge man die zijn vroegere dromen heeft moeten opgeven een nieuwe toekomst voor zichzelf heeft uitgestippeld en daar vastberaden naar toewerkt. Of een jonge vrouw die door een ongeval arbeidsongeschikt raakt, maar die het door diverse behandelingen en een meedenkende werkgever toch weer lukt om haar baan op te pakken. We komen veel tegen in ons vak en elke mens is uniek en heeft zijn eigen verhaal. En wij ondersteunen hen waar nodig en zorgen dat ze weer toekomst zien. Het is een prachtig vak!