Campagnes voor goede fietsverlichting

In deze maand oktober worden in diverse provincies en plaatsen door Veilig Verkeer Nederland, de ANWB en andere organisaties campagne gevoerd voor een goede fietsverlichting. Met de donkere dagen voor de boeg is de veiligheid van vooral de jonge fietsers in het geding. ‘Zet je licht aan’, is dan ook de slogan in gebiedende wijs van een landelijke fietsverlichtingsactie van de ANWB.

De ANWB zet zich in voor veiliger verkeer en vindt goed verlichte fietsen daarom belangrijk. Bij basisscholen worden tijdens het verkeersprogramma Streetwise bij 600 basisscholen fietscontroles gedaan. Daarbij wordt gecontroleerd of de verlichting en reflectie in orde zijn. Ook doen veel plaatsen mee aan de grootste fietsverlichtingsactie van Nederland: de Lichtbrigade van de ANWB, die op zaterdagmiddag 6 oktober wordt gehouden. Fietsers van jong tot oud kunnen dan de verlichting van hun fietsen zonder kosten laten controleren en indien mogelijk repareren. Een soort fiets-APK dus. Ook de VVN voert op diverse plaatsen soortgelijke acties.

Bewustwording

Fietsers die (nog) geen rijbewijs hebben, begrijpen vaak niet dat goede verlichting noodzakelijk is. Ze missen de ervaringen van de automobilist die ondervindt hoe door slecht zichtbare fietsers verkeersonveilige situaties ontstaan. Een onderdeel van de campagnes richten zich dan ook op de bewustwording bij de (jonge) fietsers van de noodzaak van een goede fietsverlichting. Omdat veel fietsers vaak gewoon vergeten hun licht aan te doen, heeft de ANWB een spuitkit ontwikkeld, waarmee met een sjabloon en reflecterende spuitkrijt de slogan ‘Zet je licht aan’ op een fietspad kan worden gespoten. Volgens de verkeersorganisatie doen meer fietsers hun licht aan als ze geconfronteerd worden met de campagnetekst op het wegdek.

Bekeuringen

Misschien helpt het fietsers bij de bewustwording ook wanneer ze weten wat het kan kosten als je bekeurd wordt voor het niet hebben van de juiste verlichting en reflectie om voldoende zichtbaar te zijn. De komende maanden besteedt de politie extra aandacht aan de verlichting van (brom-) fietsen. Bij gebrekkige verlichting bekeurt de politie meteen. Een boete wordt gegeven voor rijden zonder voor- en/of achterlicht (boete €55,-) en voor rijden zonder reflectie op de achterkant van de fiets, de trappers of de wielen (boete €35,-). Heeft het fietslicht een afwijkende kleur, knippert het of draagt de fietser het op een verkeerde plek? Dan komt de fietser eraf met een waarschuwing, maar de politie kan ook besluiten hier een boete voor te geven.

Ongevallen

Er vallen nog steeds relatief veel slachtoffers onder fietsers die in het donker op pad zijn. Vooral jongeren lopen risico bij een ongeval betrokken te raken. Omdat jongere fietsers (12 tot 23 jaar) erg veel fietsen en soms nogal gemakkelijk denken over een kapotte fietslamp, lopen zij het meeste risico bij een ongeval betrokken te raken. Voor automobilisten zijn niet of slecht verlichte (brom)fietsers niet of nauwelijks te onderscheiden, zeker bij regenachtig weer. Een aanrijding is dan zo gebeurd, met alle gevolgen van dien zowel voor de fietser als de autobestuurder.
Het is voor automobilisten die in het donker rijden dus zaak om extra alert te zijn op eventuele fietsers zonder verlichting. Zij moeten sowieso (volgens Artikel 185 WVW) meer rekening houden met fietsers en voetgangers als zwakke/kwetsbare verkeersdeelnemers. Wanneer zij een aanrijding krijgen met een fietser zonder licht, dan worden zij meestal aansprakelijk gesteld voor de schade en letsel van het slachtoffer, ook al was de fietser eigenlijk in overtreding. Automobilisten hebben er dus zelf ook alle baat bij om ongelukken met slecht zichtbare fietsers en voetgangers te voorkomen!

Meer informatie over de fietsverlichtingsactie van de ANWB – onder het motto ‘Wij zorgen dat je gezien wordt’  –  op 27 oktober 2018 vindt u hier.