Verkeersminister Melanie Schulz van Haegen overweegt het appen en sms’en in de auto te verbieden. Ze is het beu dat automobilisten het verkeer in gevaar brengen doordat ze druk zijn met hun mobieltje.
Jaarlijks vallen er ongeveer 600 doden en zwaargewonden door mobiel bellen of het gebruik van sociale media in de auto, blijkt uit cijfers van het Openbaar Ministerie. Ook handsfree bellen zorgt voor concentratieverlies. De kans op een ongeluk is bij bellen in de auto viermaal hoger dan normaal.
Verboden
Nu is het volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV – Artikel 61a) al verboden voor bestuurders om hun telefoon vast te houden tijdens het rijden. De minister gaat kijken of dit verbod kan worden uitgebreid naar een ban op het bedienen van een mobiel, zegt ze in een interview met het Algemeen Dagblad.
Schultz: “Dit is een groot probleem: als je een paar seconden op je toestel kijkt, ben je al enkele voetbalvelden verder met je auto. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon inde houder richten in plaats van op de weg. Dus moeten we verder kijken . Verbieden is een optie.”
Een verbod zou, mits haalbaar, alleen gelden voor het direct bedienen van een mobiel. Niet voor roken of het wijzigen van de radiozender.
Automodus
Daarom zoekt de minister ook naar technische oplossingen. Ze denkt aan bijvoorbeeld automatische uitschakeling van bepaalde functies tijdens het rijden, of dat de telefoon wordt overgenomen door de auto. Ze gaat daarover in gesprek met de telecombedrijven. Ze noemt als voorbeeld van slimme technologie de speciale automodus die in het spel Pokémon Go zit: “Als je Pokémons wilt vangen, schakelt de telefoon ook uit als je te hard gaat.”
Ook in andere landen wordt gekeken naar de mogelijkheden van een automatische smartphoneblokkade in de auto. Zo ontvingen Amerikaanse smartphonemakers onlangs het verzoek om een speciale automodus te ontwikkelen. Deze zou dan bepaalde functies van het toestel in het verkeer moeten blokkeren, aldus NU.nl.