Een whiplash is het bekendste en meest voorkomende nekletsel dat door een ongeval kan ontstaan. Het whiplashletsel wordt meestal veroorzaakt door een auto-ongeluk. Door de aanrijding gaat het hoofd eerst naar voren en daarna abrupt naar achteren. Nekletsel dat daardoor ontstaat gaat vaak vanzelf weer over, maar kan ook aanleiding geven tot langdurige of zelfs blijvende klachten.
Door de abrupte beweging van de nek kan soms ook een zenuw bekneld raken tussen twee wervels. Dit kan pijn veroorzaken die uitstraalt naar de schouders, de armen of de handen. Ook kan er door het ongeval hoofdletsel ontstaan.
Nekletsel
Nekletsel gaat vaak gepaard met andere letselvormen. Aangezien bij de meeste ongevallen niet alleen de nek heen en weer wordt bewogen, maar ook het hoofd. Hierdoor kan het slachtoffer bijvoorbeeld een hersenschudding, hersenkneuzing of andere hersenletsel oplopen. Bij veel mensen verdwijnen de klachten na een ongeval na verloop van tijd weer. Anderen blijven (helaas) zitten met langdurige nekklachten. Hebt u door een ongeval nekletsel opgelopen? En is iemand anders voor dat ongeval aansprakelijk? Dan hebt u hoogstwaarschijnlijk recht op een letselschadevergoeding.
Nekklachten, nekletsel en whiplash
De symptomen van een whiplash zijn meestal pijn in de nek, bewegingsbeperkingen van de nek en hoofdpijn. Ook klachten zoals misselijkheid, evenwichtsstoornissen, duizeligheid, wazig zien en concentratieproblemen kunnen voorkomen.
Nekletsel en dwarslaesie
De ernstigste vorm van nekletsel is een dwarslaesie. Bij een dwarslaesie is een beschadiging van het ruggenmerg ontstaan. In de volksmond wordt een dwarslaesie door nekletsel ook wel een gebroken nek genoemd. Als je een dwarslaesie hebt, kunnen de zenuwen hun prikkels niet verder door de wervelkolom naar beneden doorgeven. Daardoor raak je vanaf de plaats van de beschadiging geheel of gedeeltelijk verlamd. Een dwarslaesie kan in de rug ontstaan, we spreken dan van een lage dwarslaesie. Bij een dwarslaesie in de nek spreken we van een hoge dwarslaesie.
De dwarslaesie kan compleet of incompleet (partieel) zijn. Bij een complete dwarslaesie zijn de zenuwen in het ruggenmerg geheel beschadigd. Bij een incomplete (partiële) dwarslaesie is het ruggenmerg gedeeltelijk beschadigd.
Raadpleeg een (huis)arts
Om de oorzaken van uw nekklachten te achterhalen, doet u er verstandig aan een (huis)arts te raadplegen. Als regel stellen verzekeraars als eis dat nekklachten, waarbij whiplashachtige klachten zijn ontstaan, binnen 48 uur door een (huis)arts gedocumenteerd dienen te worden.
Veelgestelde vragen
Waarom zou ik een letselschade-expert van Drost inschakelen?
Onze letselschade-experts mogen met recht 'experts' op het gebied van letselschade worden genoemd. Niet alleen vanwege hun ruime juridische kennis en ervaring, maar ook vanwege hun manier van werken. Al onze letselschade-experts zijn als Register-Expert ingeschreven in het register van het Nederlands Instituut van Register Experts (NIVRE) en/of lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars (NIS). Ook houden wij ons aan de Gedragscode Behandeling Letselschade van Stichting De Letselschade Raad. Die gedragscode biedt waarborgen voor een nette behandeling van jouw letselschadezaak. Wij hechten veel waarde aan eerlijkheid, transparantie en betrokkenheid. Dit blijkt ook uit het feit dat wij je in de regel thuis komen bezoeken na een ongeval om de schade te inventariseren.
Kan ik een aanbod van de verzekeraar bij Drost laten toetsen?
Jazeker, kan dat. Een second opinion wordt uitgevoerd op basis van ons uurtarief, te vermeerderen met BTW en 6% kantoorkosten. Over het algemeen zullen de kosten voor een second opinion beperkt blijven tot ongeveer € 1.250,00 (excl. kantoorkosten en BTW). Soms is een zaak echter dermate complex en omvangrijk, dat aan de second opinion (veel) meer tijd zal moeten worden besteed.
De kosten van de second opinion kunnen mogelijk worden verhaald, zodat je ze dan per saldo niet hoeft te betalen. Vraag je ons om een second opinion en leidt het door ons uitgebrachte advies ertoe, dat je jouw dossier ter verdere behandeling aan ons overdraagt? Dan zullen wij ons uiterste best doen om de kosten van de second opinion te verhalen op de aansprakelijke partij.
Kan ik wel een letselschade-expert betalen?
Wij verhalen de kosten van onze dienstverlening op de voor het letsel aansprakelijke partij. Bij erkenning van aansprakelijkheid zijn de diensten van Drost daardoor voor jou als slachtoffer kosteloos. Als er bij uitzondering toch kosten moeten worden gemaakt die (in ieder geval in eerste instantie) voor jouw rekening zullen komen, dan zal dat altijd vooraf met je worden besproken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als blijkt dat er in jouw zaak moeten worden geprocedeerd. Overigens komen gerechtelijke procedures in letselschadezaken amper voor. Maar sowieso geen zorgen: je zult niet met kosten worden geconfronteerd waar je van tevoren geen weet van had.
Is smartengeld hetzelfde als een schadevergoeding?
Smartengeld is een vergoeding voor alle pijn en al het leed dat je als gevolg van het opgelopen letsel hebt moeten doorstaan. Smartengeld (ook wel eens 'verkeerd' geschreven als smartegeld) is een zogenaamde immateriële schadevergoeding. Deze schadepost is, naast de materiële schadevergoeding, onderdeel van de totale schadevergoeding.
Wat krijg ik bij een gratis eerste advies bij Drost Letselschade?
Bij een gratis eerste advies bespreken wij met jou wat er gebeurd is. Daarbij kijken we of je recht hebt op een vergoeding van jouw schade. Soms is er meer informatie nodig om te kunnen beoordelen of je recht hebt op een schadevergoeding. Mocht dat nodig zijn, dan vragen we eerst meer informatie op. Of we vragen jou om meer informatie aan te leveren. Daarna maken we een inschatting van de mogelijkheden voor een succesvolle schadevordering. Ook vertellen wij je tijdens onze eerste kennismaking hoe het zit met de kosten van onze deskundige begeleiding. Daarover kunnen we overigens duidelijk zijn: bij erkenning van de aansprakelijkheid komen de kosten van onze dienstverlening voor rekening van de aansprakelijke partij. Die kosten verhalen wij dan op die partij en als slachtoffer kost onze inschakeling je dan dus niets.
Als je besluit je belangen verder door ons te laten behartigen, zal meest van tijd een persoonlijk gesprek bij jou thuis worden ingepland. Tijdens dat gesprek neemt één van onze letselschade experts dan alles wat het ongeval en onze dienstverlening betreft met je door. Zodat je weet waar je aan toe bent en je niet voor verrassingen komt te staan. Doordat het gesprek met één van onze experts bij jou thuis plaatsvindt, krijgen we ook meteen een goed beeld van de impact van jouw letselschade op jouw dagelijks leven.
Drost Letselschade: jouw letsel, onze zorg!