Armletsel betekent dat de arm gewond is: er is een open wond, een kneuzing of breuk. Mogelijk moet er zelfs een amputatie van de arm, of een deel darvan plaatsvinden. Heb je armletsel opgelopen door een ongeval? Als iemand anders daarvoor aansprakelijk is dan heb je in principe recht op een schadevergoeding.
Bij een armbreuk kan het gaan om alle botten van de arm of het sleutelbeen. Ook zit er verschil in de ernst van de breuk. Soms gaat het om een scheur in het bot en soms is het bot volledig ‘door’. Meestal ontstaat bij armletsel ook een bloeding die vaak een zwelling tot gevolg heeft. Daarom moet iemand met armletsel de arm hoog houden. Dit voorkomt of vermindert de zwelling. De arm wordt dan gedragen in een mitella. Dat is een driekantige doek die de arm ondersteunt.
Het ontstaan en de gevolgen van armletsel
Armletsel kan verschillende oorzaken hebben. Zo kun je een arm breken door een val van de fiets, door een bedrijfsongeval, of door bijvoorbeeld een auto-ongeluk. Het breken van de arm heeft meestal vervelende gevolgen. Het zal je in ieder geval beperken in het uitvoeren van de gebruikelijke, dagelijkse taken.
De klachten en verschijnselen van een armbreuk zijn:
- Verminderde beweeglijkheid
- Abnormale vorm van de arm
- Zwelling en vervorming op de plaats van de breuk
- Bij een gecompliceerde breuk steekt het gebroken bot door de huid heen
- Tintelend gevoel, gevoelloosheid of verlamming door beschadigde zenuwen
- Pijn in een beperkt gebied die verergert bij bewegen of druk
- Bloeduitstortingen of blauwe plekken door beschadigde bloedvaten
Wat moet je doen bij armletsel?
Raadpleeg bij een gebroken arm of andere medische klachten aan de arm na een ongeval altijd een arts. Deze zal je vertellen welke behandeling voor jou het beste is. Soms moet je geopereerd worden, soms moet de arm in het gips en soms is alleen rust voldoende. Ook kun je een doorverwijzing krijgen naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Deze kan oefeningen geven, zodat je op den duur zonder (of met minder) pijn je dagelijkse activiteiten weer kunt ondernemen.
Daarnaast is het ook belangrijk om een letselschadespecialist in te schakelen. Al is het alleen maar om jouw verhaal voor te leggen en te horen wat de eventuele mogelijkheden zijn. Als jouw armletsel komt door een ongeval dat niet jouw schuld was, dan heb je mogelijk recht op een schadevergoeding. Wij kunnen je daar alles over vertellen. Is een ander aansprakelijk voor het door jou opgelopen letsel? Dan kost onze hulp jou als slachtoffer niets. Die kosten verhalen wij dan namelijk op die aansprakelijke partij. Wil je meer informatie of advies? Neem contact met ons op. Bel gratis 0800-2490300, stuur een e-mail naar [email protected] of vul het contactformulier in.