Je hebt een verkeersongeval gehad en daarbij letselschade opgelopen. Misschien reed jij, of jouw tegenpartij daarbij op een elektrische fiets of E-bike. Je wilt vast en zeker graag weten hoe het zit met de aansprakelijkheid voor jouw schade. Omdat de wettelijke regelgeving met betrekking tot elektrische fietsen wel kennis van zaken vraagt, doe je er goed aan hulp te vragen bij een erkend letselschadebureau. Drost Letselschade adviseert jou kosteloos, zodat jij weet wat de mogelijkheden zijn om een schadevergoeding te verkrijgen.
Letselschade door ongeval met een elektrische fiets
Je hebt als voetganger of fietser letselschade opgelopen door een ongeval met een elektrische fiets, fatbike of soortgelijk rijwiel? En het ongeval was niet jouw schuld? Dan heb je in principe recht op een schadevergoeding van de verantwoordelijke persoon. Hopelijk kun je wel bewijzen dat jouw letselschade door het verkeersongeval is ontstaan. Laat je in elk geval bijstaan door een erkende letselschade-expert bij het verhalen van jouw letselschade op de tegenpartij! Als blijkt dat je zelf voor een deel schuld hebt aan het ongeval, dan kan er sprake zijn van gedeelde aansprakelijkheid en daardoor van een gedeeltelijke schadevergoeding.
Elektrische fiets en aansprakelijkheid
Je hebt als bestuurder van een elektrische fiets zelf letselschade opgelopen door een ongeval met een motorvoertuig? En het ongeval was niet jouw schuld? Bij het bepalen van de aansprakelijkheid geldt dan het wetsartikel dat zegt, dat de bestuurder van een motorvoertuig in principe altijd aansprakelijk is bij een ongeval met een fietser of voetganger. Tenzij de bestuurder overmacht kan aantonen. Bij een ongeval met een fietser, die ouder is dan 14 jaar, geldt de regel dat de bestuurder van het motorvoertuig voor ten minste 50% aansprakelijk is. Heb je het ongeval zelf veroorzaakt als bestuurder van een elektrische fiets, dan is er slechts 50% aansprakelijkheid. In dat geval heb je ook slechts recht op een gedeeltelijke schadevergoeding van 50%. De andere helft van de schade blijft voor jouw eigen rekening. De automobilist, die geen schuld heeft gehad aan het ongeval, is nog wel gehouden de andere helft van de schade te vergoeden. Dat komt omdat de wet bijzondere bescherming biedt aan de zogenaamde ‘zwakke’ verkeersdeelnemers (fietsers en voetgangers).
Gewone elektrische fietsen/e-bikes vallen volgens de wet in de categorie fiets. Speedpedelecs echter, worden volgens de wet gezien als bromfiets. De snelheid van het rijtuig bepaalt in welke categorie het valt: fiets, dan wel brom- of snorfiets. Op deze categoriën is verschillende regelgeving van toepassing. Bij de vaststelling van de aansprakelijkheid is dit een belangrijk punt om rekening mee te houden. Daarom is het raadzaam jouw zaak voor te leggen aan een juridisch goed onderlegde letselschadespecialist. De experts van Drost Letselschade geven je kosteloos advies over verkeersaansprakelijkheid en de letselschadevergoeding waar je mogelijk recht op hebt.
Regelgeving elektrische fietsen
Voor het rijden op een elektrische fiets gelden in principe dezelfde regels als voor het rijden op een gewone fiets. De trapondersteuning van een elektrische fiets mag maximaal 25 kilometer per uur zijn en de elektromotor van een elektrische fiets mag een vermogen hebben van maximaal 250 watt. Als de traponderseuning het maximaal toegestane kilometrage per uur overschrijdt en/of de fiets in kwestie is voorzien van een gashendel, dan wordt deze elektrische fiets wettelijk gezien als een bromfiets, speedpedelec of snorfiets. Je bent als berijder van een elektriche fiets niet verplicht om verzekerd te zijn voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). Overigens zijn de meeste mensen al wel voorzien van een dergelijke verzekering, die in de volksmond ook wel AVP (Aansprakelijkheids Verzekering Particulieren) wordt genoemd. Deze verzekering biedt immers ook dekking voor andere soorten schades, die je als particulier aan anderen kunt toebrengen (dus buiten het verkeer om). Het is daarom sowieso verstandig om een WA-verzekering (AVP) af te sluiten. Als je onbedoeld schade veroorzaakt, is het immers fijn dat jouw verzekering dekking biedt voor die schade en dat je die schade niet zelf (uit eigen zak) hoeft te vergoeden.
Ongeval met een elektrische bakfiets
Ze zijn niet meer weg te denken uit ons straatbeeld, de elektrische bakfiets. Maar wat gebeurt er als je betrokken raakt bij een ongeval met een elektrische bakfiets? Welke regels gelden er in zo’n situatie?
In het geval van een elektrische bakfiets, waar vaak kinderen of meerdere personen mee worden vervoerd, kan de impact van een ongeval aanzienlijk zijn. Voor elektrische bakfietsen gelden in principe dezelfde regels als voor elektrische fietsen. Dit houdt in dat je rekening moet houden met dezelfde snelheidslimieten en verkeersborden. Een elektrische bakfiets hoeft, net als een gewone elektrische fiets, niet verzekerd te worden voor wettelijke aansprakelijkheid (WA). De meeste mensen hebben een dergelijke verzekering overigens al wel afgesloten. Die verzekering wordt ook wel de AVP (Aansprakelijkheids Verzekering Particulieren) genoemd en deze verzekering dekt schade, die door een particulier (ook buiten het verkeer om) is veroorzaakt en waarvoor hij aansprakelijk is. Mocht je nog geen AVP hebben afgesloten, dan kan het verstandig zijn dat alsnog te doen.
Het is ook belangrijk om te weten dat de elektrische bakfiets trapondersteuning tot maximaal 25 kilometer per uur mag hebben en voorzien moet zijn van een goedgekeurde motor van maximaal 250 watt. Als hiervan geen sprake is, dan kan je elektrische bakfiets mogelijk in een andere categorie vallen, waarvoor strengere regels gelden. Daarnaast kan dit ook problemen met de verzekeraar opleveren bij een (al dan niet door jou veroorzaakt) ongeval.
Het is altijd raadzaam om na een ongeval met een elektrische bakfiets juridisch advies in te winnen. Dit om ervoor te zorgen dat je alle rechten en vergoedingen krijgt waar je recht op hebt. De experts van Drost Letselschade helpen je graag.
Meer weten?
Heb je vragen over een verkeersongeval met een elektrische fiets, E-bike of elektrische bakfiets? Wil je meer weten over jouw recht op een schadevergoeding? Ben je benieuwd wat Drost Letselschade voor jou kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op voor vrijblijvend en kosteloos advies.