Als u door een ongeval of ander voorval letselschade heeft opgelopen, wilt u natuurlijk alles weten over het krijgen van een schadevergoeding. Wij vertellen u graag hoe Drost u helpt bij het krijgen van de schadevergoeding waar u recht op heeft. Om onze werkwijze bij het behandelen van uw letselschadezaak voor u overzichtelijk te maken, hebben we deze uitgewerkt in een stappenplan. We geven daarbij een toelichting op elke stap in het verloop van een letselschadezaak. Op deze pagina leest u over de derde stap: de aansprakelijkstelling van de tegenpartij en de vraag om voorschot.
De aansprakelijkstelling van de tegenpartij en de vraag om voorschot
Nadat de intake heeft plaatsgevonden, zullen wij (in de meeste gevallen) de verzekeraar van de veroorzaker van uw letselschade aanschrijven. Daarbij verzoeken wij de tegenpartij om de aansprakelijkheid voor het u overkomen ongeval/voorval te erkennen. Dit is de aansprakelijkstelling. Na erkenning van de aansprakelijkheid kan de schaderegeling worden gestart.
Soms wordt de aansprakelijkheid niet meteen door de tegenpartij erkend, of slechts voor een deel. In dat geval zal uw belangenbehartiger de discussie met uw tegenpartij aangaan, om zo alsnog tot volledige erkenning van de aansprakelijkheid te komen. In sommige gevallen is het van tevoren al duidelijk dat een volledige erkenning van aansprakelijkheid niet aan de orde zal zijn. Bijvoorbeeld als u voor een deel zelf schuldig bent aan het u overkomen ongeval.
Vraag om voorschot
De afhandeling van uw letselschadezaak, na de aansprakelijkstelling en de erkenning van de aansprakelijkheid, neemt meestal geruime tijd in beslag. Omdat u intussen al wel kosten hebt gemaakt als gevolg van uw ongeval (of het voorval dat uw letselschade veroorzaakte), zou het niet goed zijn als u daarover pas maanden of jaren later een vergoeding krijgt. Uw belangenbehartiger van Drost vraagt daarom direct om betaling van een voorschot op de schadevergoeding. Zo raakt u niet in financiële problemen. Zolang de schade niet geheel is afgewikkeld, wordt dit verzoek herhaald als er opnieuw behoefte is aan een voorschot op de schadevergoeding.
Om u een beeld te geven van posten die kunnen worden meegenomen in de letselschaderegeling, noemen we hier een aantal:
- Reiskosten naar ziekenhuis, artsen, specialisten en therapeuten
- Kosten voor huishoudelijke hulp
- Het eigen risico van uw ziektekostenverzekering
- Extra kosten gemaakt tijdens ziekenhuisopname
- Aanschaf van hulpmiddelen, die niet ergens anders voor vergoeding in aanmerking komen
- Aanpassing van uw woning of vervoermiddel
- Verlies van inkomsten (of ‘verdienvermogen’)
- Verlies van zelfwerkzaamheid (kosten van bijvoorbeeld een tuinman omdat u door uw letsel zelf daartoe
niet meer in staat bent) - Juridische bijstand
- Wettelijke rente
Waarom Drost Letselschade?
Drost Letselschade is ondertekenaar van de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL 2012) zoals die is uitgegeven door De Letselschade Raad. Dat maakt dat onze manier van werken fatsoenlijk is. Onze ervaren letselschade-experts zijn als Register-Expert ingeschreven in het register van het Nederlands Instituut van Register Experts (NIVRE) en/of lid van het Nederlands Instituut van Schaderegelaars (NIS). Daarnaast heeft Drost het keurmerk van De Letselschade Raad.
Wilt u meer informatie of advies? Neem vrijblijvend contact met ons op: bel gratis 0800-2490300, stuur een e-mail naar [email protected] of vul ons contactformulier in.
Voor meer informatie over deze stap verwijzen we u ook graag naar de pagina over voorschot op vergoeding.