Een ongeval op de werkvloer heet een bedrijfsongeval of arbeidsongeval. Arbeidsongevallen komen vaak voor en deze ongelukken variëren van minder ernstig tot zeer ernstig. Zo kan een werknemer een klein wondje krijgen en is een pleister voldoende. Maar er gebeuren ook ongelukken met heftrucks en grote machines. Deze verwondingen kunnen veel ernstiger en soms zelfs levensbedreigend zijn. De werknemer zal naar het ziekenhuis moeten voor behandeling. Soms moet de werknemer langdurig revalideren en ziet hij veel behandelaars en therapeuten. Misschien krijgt de werknemer door het werk of de werkomstandigheden een beroepsziekte. Voor alle medische kosten die de werknemer maakt, is de kans groot dat de zorgverzekeraar het eigen risico in rekening brengt bij de werknemer. Maar moet de werknemer dit uit eigen zak betalen of kan de werkgever met succes voor deze kosten aansprakelijk gesteld worden?
Ongeluk op het werk – wie betaalt het eigen risico?
Heeft u een bedrijfsongeval gehad, dan is de kans groot dat uw werkgever aansprakelijk is voor het ongeval. Want de werkgever heeft een zorgplicht en dat betekent dat hij moet zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Mogelijk kunt u voor de opgelopen letselschade uw werkgever met succes aansprakelijk stellen, zodat u niet zelf hoeft op te draaien voor alle kosten die u maakt na het ongeval. Want na een ongeluk op het werk betaalt u in veel gevallen uw eigen risico, loopt u inkomen mis, moet u misschien uw huis aanpassen en maakt u andere onkosten.
Voor het met succes aansprakelijk stellen van uw werkgever moet u kunnen aantonen dat u schade heeft geleden als gevolg van het arbeidsongeval én dat uw werkgever in zijn zorgplicht tekort is geschoten. Het is geen eenvoudige opgave om dit aan te tonen. Daarom is het verstandig de hulp in te roepen van een letselschade-expert. Bij Drost Letselschade helpen wij u graag bij het indienen van de schadeclaim en doen we ons best een optimale schadevergoeding voor u te krijgen. Als uw werkgever aansprakelijk is voor uw bedrijfsongeval, kost onze juridische hulp u niets.
Ongeluk op het werk – verzekering
De meeste bedrijven zijn verzekerd voor bedrijfsongevallen. Dat betekent dat de verzekeringsmaatschappij van uw werkgever uw schadeclaim afhandelt als u uw werkgever aansprakelijk stelt. Werknemers zijn vaak bang voor een slechte relatie met de werkgever of zelfs voor ontslag, als zij de werkgever na een bedrijfsongeval aansprakelijk stellen. Die angst is vaak niet terecht. De meeste bedrijven houden er rekening mee dat een bedrijfsongeval kan gebeuren en hebben daarom een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en vaak ook een ongevallenverzekering. Uit deze verzekeringen kunnen in principe al uw kosten betaald worden. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding? Doe dan letselschadetest hieronder.
Schadevergoeding eigen risico
Een bedrijfsongeval kan voor flinke schade zorgen. Gelukkig kunt u bij volledige aansprakelijkheid van de werkgever ervan uitgaan dat u uw schade kunt verhalen op uw werkgever of zijn verzekeraar. Alle onkosten die u maakt als gevolg van het ongeval worden door de aansprakelijke partij vergoed. Ook het eigen risico valt hieronder. Uiteraard alleen als u eerder in het betreffende jaar geen eigen risico in rekening is gebracht in verband met niet aan het ongeval gerelateerde gezondheidsklachten.
Voor het krijgen van een optimale schadevergoeding voor uw letselschade, is het belangrijk dat u al uw kosten die verband houden met het ongeval goed bijhoudt. Dit zijn de kosten die u maakt vanaf het moment van het ongeluk op het werk. Maar ook met toekomstige schadeposten moet u rekening houden. Naast de kosten van het eigen risico, kunt u ook denken aan:
- Reiskosten naar ziekenhuizen en therapeuten, en parkeerkosten.
- Kosten voor huishoudelijke hulp omdat u uw huishouden niet meer (volledig) zelf kunt doen.
- Kosten van noodzakelijke medicijnen die niet door de zorgverzekering worden vergoed.
- Noodzakelijke aanpassing van uw woning.
- Smartengeld.
- Het verlies aan verdienvermogen (inkomensderving).
Wij helpen u graag met het in kaart brengen van alle kosten.