Uit onafhankelijk onderzoek van het RIVM is gebleken dat medewerkers van de NS tientallen jaren blootgesteld zijn aan de giftige stof chroom-6. Nadat bekend was geworden dat in oude verflagen en op onderdelen van sommige NS-treinen chroom-6 zat, heeft de NS het RIVM in 2015 gevraagd om onderzoek te doen. Onderzoekers concluderen dat de blootgestelde medewerkers meer risico lopen op chronische longziekten, allergische aandoeningen en diverse soorten kanker.

Onvoldoende maatregelen

Het RIVM constateerde dat NS medewerkers, die werkzaam waren in de werkplaatsen voor treinen, tussen 1970 en 2020 kunnen zijn blootgesteld aan chroom-6. Om roestvorming tegen te gaan wordt chroom-6 gebruikt in verf. Als de verf geschuurd wordt, kan de schadelijke en kankerverwekkende stof vrijkomen. Volgens het RIVM heeft de NS te weinig gedaan om de blootstelling te verminderen. Zo hadden er onder andere afzuigingsinstallaties geïnstalleerd kunnen worden. Daarnaast was er te weinig toezicht op het dragen van beschermende middelen.

Excuses

Wouter Koolmees, de nieuwe president-directeur van de NS, zegt: “De uitkomsten van het onderzoek liegen er niet om. Voor een maatschappelijke organisatie als NS zijn de resultaten uitermate pijnlijk.”. Hij heeft namens de NS excuses aangeboden voor “het leed, de onzekerheid en het verdriet” dat is veroorzaakt doordat er te weinig beschermingsmaatregelen zijn getroffen.

Compensatieregeling voor gedupeerden

De NS heeft direct bekendgemaakt, met steun van vakbonden, een compensatieregeling te hebben voor gedupeerden. Koolmees geeft aan te hopen dat de gedupeerden hier gebruik van maken.
De hoogte van de compensatie varieert van minimaal 4.100 euro tot maximaal 42.000 euro, blijkt uit een document van de NS over de compensatieregeling.

Neem contact op

Bent u (of kent u) iemand die bij de NS heeft gewerkt? En is sprake geweest van blootstelling aan chroom-6 met ziekte, of een aandoening tot gevolg? Neem dan contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden om een schadevergoeding te krijgen.

 

BRONNEN
AD
RTL Nieuws