Column van de maand – augustus 2021
Maandelijks schrijft één van de letselschade-experts van Drost Letselschade een persoonlijke column over zaken en ervaringen rond de letselschadepraktijk. Deze maand een bijdrage van Martine Fransen-Nijland, Kandidaat NIVRE Register-Expert Personenschade, getiteld: “Doorrijden na een ongeval”.
Doorrijden na een ongeval
Helaas horen we steeds vaker in het nieuws dat men door is gereden na een ongeval, zonder gegevens uit te wisselen. Helaas heb ik er dit jaar ook zelf mee te maken gehad, dus ik weet uit ervaring hoe oneerlijk dit voelt en hoe bizar dit is.
Strafbaar
Het doorrijden na een ongeval – of anderszins verlaten van plaats ongeval – is strafbaar volgens artikel 7 van de Wegenverkeerswet en het is daarnaast een misdrijf. Men kan hier zelfs voor worden vervolgd. Deze vervolging kan worden voorkomen wanneer de dader zich binnen twaalf uur na het ongeval meldt bij de politie en alsnog zijn/haar gegevens doorgeeft. Is het slachtoffer vanwege het doorrijden in een hulpeloze toestand achtergebleven, dan geldt deze bedenktermijn niet. Voor overtreding van dit artikel kan een geldboete, rij-ontzegging, een taakstraf en zelfs een gevangenisstraf worden opgelegd.
Schuldig voelen
Wanneer een cliënt dit overkomt, hoor ik vaak dat ze zich schuldig voelen, omdat ze bijvoorbeeld vergeten waren om het juiste kenteken te noteren of bijvoorbeeld niet snel genoeg waren uitgestapt. Het is volkomen logisch dat je brein even moet bijkomen van het ongeval en niet zo snel werkt als dat je van je brein gewend bent. De hele wereld voelt als een “slow motion scene” uit een film en voor je het weet is de andere auto verdwenen.
Kosten verhalen
Wanneer de dader is doorgereden, is het toch mogelijk om de schade vergoed te krijgen. Voor dit soort zaken is het Waarborgfonds Motorverkeer opgericht. Zij nemen, wanneer er sprake is van een motorvoertuig, de rol op zich alsof ze de aansprakelijke partij zijn.
Het Waarborgfonds stelt wel eisen wanneer het gaat om het claimen van schadevergoeding omdat de andere partij is doorgereden: Er moet daadwerkelijk actie zijn ondernomen om de identiteit van de dader te achterhalen en het moet niet gelukt zijn om deze gegevens te achterhalen. Het is bijvoorbeeld van belang om de politie te bellen, aangifte te doen en zoeken naar eventuele getuigen.
In mijn eigen geval heb ik gelukkig geen blijvend letsel opgelopen en heb ik de kosten die ik had gemaakt vergoed gekregen, ondanks dat de dader nooit is opgepakt. Hoewel het onbegrijpelijk is dat iemand zijn verantwoording niet neemt, kan een letselschadezaak toch tot een goed einde worden gebracht.