Vier inwoners uit de gemeente Hellendoorn werden ernstig ziek door een legionellabacterie. Een van hen moest de veteranenziekte bijna met de dood bekopen. Dat de besmetting is veroorzaakt door het waterbassin van TenCate Protective Fabrics in Nijverdal is voor tenminste één van hen allang geen vraag meer. Het onderzoek naar de exacte oorzaak loopt nog, staat in het bericht dat dagblad Tabantia onlangs publiceerde.
De 68-jarige Henk Lenderink uit Nijverdal verloor zo’n tien kilo gewicht sinds hij begin oktober vanwege een legionellabesmetting in het ziekenhuis belandde. Geveld door wat in de volksmond ook wel veteranenziekte wordt genoemd, lag hij bijna drie weken op de intensive care in het ZGT Almelo en de Isala Klinieken in Zwolle. Vechtend voor zijn leven. Daarna revalideerde hij in een Zwols revalidatiecentrum. “Ik ben langs het randje van de afgrond gegaan.”
‘Slechts vier personen besmet’
De Nijverdaller verwachtte begin december weer naar huis te kunnen. Vervolgens hoopt hij de ellende echt te kunnen verwerken. Voor hem staat een verband tussen de aanwezigheid van een legionellabacterie in het waterbassin van TenCate Protective Fabrics en zijn besmetting wel vast. Hij zegt zich daarbij ook te baseren op een telefoontje dat zijn zoon van de GGD kreeg. Tegenover de krant wil GGD-arts Ben Skidmore dat telefoontje noch de inhoud ervan bevestigen in verband met de privacy van de patiënten.
Lenderink vindt het onvoorstelbaar dat het maanden heeft geduurd voordat de mogelijke bron van de legionella-uitbraak werd achterhaald. Hij noemt het ‘een klein wonder’ dat in al die tijd slechts vier personen zijn besmet. Want dagelijks maken enkele duizenden mensen gebruik van de route tussen de Kruidenwijk en het centrum van Nijverdal. Het gaat er bij Lenderink niet in dat TenCate zo’n lange tijd niet in de gaten heeft gehad dat deze gevaarlijke bacterie in een bassin met afvalwater aan de G. van der Muelenweg terecht was gekomen.
Nalatigheid
Lenderink vermoedt ‘nalatigheid’ en is van plan een (schade-)expert in te schakelen om de onderste steen boven te krijgen. “Het gaat mij echt niet om geld, hoewel een vergoeding voor immateriële schade op z’n plaats is. Ik vind het veel belangrijker dat we ervoor zorgen dat TenCate zijn zaakjes goed op orde heeft, zodat wordt voorkomen dat anderen in de toekomst hetzelfde overkomt wat ik heb moeten doorstaan. Dat wens je niemand toe.”
Mogelijke broeiplaatsen legionella
Bij een onderzoek dat is uitgevoerd door onder meer het RIVM, is van 567 afvalwaterzuiveringsinstallaties in Nederland een risico-inschatting gemaakt. Uit het RIVM-onderzoek is gebleken dat bij 81 van die afvalwaterzuiveringsinstallaties, legionellagroei en -verspreiding ‘aannemelijk tot zeer aannemelijk’ is.
Zestien van deze afvalwaterzuiveringsinstallaties bevinden zich in Overijssel. Het gaat om twaalf industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties en vier rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dat laatste type installatie wordt beheerd door waterschappen.
Het provinciebestuur heeft een brief gestuurd naar Provinciale Staten omdat zeven afvalwaterzuiveringsinstallaties met een verhoogd risico onder de verantwoordelijkheid van de provincie Overijssel vallen.
Het RIVM en Omgevingsdienst NL zijn nu druk met vervolgonderzoek. Bijvoorbeeld om te bepalen of de legionellabacterie ook daadwerkelijk aanwezig is bij de afvalwaterzuiveringsinstallaties met een verhoogd risico. Volgende maand gaat een rapportage van het vervolgonderzoek door het RIVM naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.