Defensie wijst schadevergoeding slachtoffers chroom-6 af

Oud-werknemers van Defensie die op de zogeheten POMS-sites – zoals in Vriezenveen – met het kankerverwekkende chroom-6 werkten, krijgen geen schadevergoeding van 7.000 euro. Defensie liet letselschade-expert Drost vrijdagmiddag weten dat het voornemens is de vordering af te wijzen.

Letselschade-expert Yme Drost diende de vordering in februari van dit jaar in. Dit was een week nadat bekend werd dat honderden mensen die in een werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen in Tilburg met chroom-6 werkten, een schadevergoeding van 7.000 euro netto kregen. Drost eiste ditzelfde basisbedrag – los van eventuele andere vergoedingen – voor zijn cliënten; ‘of ze nu ziek zijn geworden of niet’.
Bij de vijf Amerikaanse NAVO-bases in ons land, waaronder die in Vriezenveen, werkten tussen 1984 en 2006 tussen de twee- en drieduizend mensen. Zij werkten met de kankerverwekkende stof chroom-6. Maar ook zijn er slachtoffers gevallen onder het personeel van de vliegbasis Twenthe. De Hengelose letselschade-expert Yme Drost behartigt de belangen van meer dan driehonderd gedupeerden.

Schadevergoeding ‘gaat lukken’

De reactie van de letselschadespecialist op deze afwijzing laat niets aan duidelijkheid over: “Ik verklaar de staatssecretaris de oorlog, ik zie haar bij de rechter. Een klap in het gezicht. Beschamend.” Ook zegt Drost: “Het is zo verschrikkelijk erg wat hier gebeurd is. De staatssecretaris zegt nu: zoek het uit.”
Bij het voornemen van het ministerie om de vordering af te wijzen, laat de letselschade-expert het dus niet zitten. Hij kondigde op Radio Oost een gang naar de rechter aan. “Uiteindelijk gaat het voor heel veel mensen lukken. Daar ben ik van overtuigd.”
Zodra het besluit van de staatssecretaris definitief is, gaat hij naar de bestuursrechter. Volgens hem staat vast dat het ministerie zijn fundamentele rechten van alle medewerkers ernstig heeft geschonden. Drost meent ook dat de 7.000 euro smartengeld los moet staan van eventuele andere schadeclaims, als mensen later alsnog ziek worden.

BRON: RTVOost.nl en Tubantia.nl