Chroom-6 en een ruimhartige schadevergoeding
De kwestie waarover Tilburgse raadsleden zich aanstaande maandag tijdens een extra raadsvergadering moeten uitspreken kan verstrekkende gevolgen hebben. Het gaat over de financiële tegemoetkoming voor mensen die in aanraking zijn gekomen met het giftige chroom-6, dat in een roestwerende primer als beschermende verflaag werd gebruikt op treinen, vliegtuigen en defensiematerieel.
In Tilburg werden tussen 2004 en 2012 ongeveer achthonderd mensen die in de bijstand zaten, ingezet in het kader van een reïntegratie-traject. Zij moesten oude treinstellen schuren in een werkplaats van NedTrain/NS. Bijna 10 procent van deze groep mensen is ziek geworden als gevolg van blootstelling aan chroom-6.
Het relaas dat één van hen, Yusuf Ivak, deed bij de NOS, was schrijnend. Zonder mondkapje en zonder enige uitleg moesten zij hun gevaarlijke werk doen. Slikken ging bijna niet meer, en wanneer hij zijn neus snoot, kwam er bloed uit. Stoppen met dat werk was geen optie, zei hij, want dan werd de uitkering stopgezet.
Voor de gedwongen arbeid op de NS-werkplaats, met ernstige gevolgen, wordt de gemeente Tilburg aansprakelijk gesteld. Deze mensen eisen een schadevergoeding van 7000 euro voor iedereen die met chroom-6 heeft moeten werken. Zij die daadwerkelijk ziek zijn geworden, vaak een vorm van kanker, moeten een veel hoger bedrag erbij krijgen. Dat kan variëren van 5000 tot 40.000 euro.
Excuus aan medewerkers
Als het Tilburgse gemeentebestuur akkoord gaat met die bedragen, legt dat grote druk op de eerder gesloten overeenkomst tussen Defensie en de militaire vakbonden. Halverwege 2018 kwam staatssecretaris Barbara Visser eindelijk met een excuus aan alle medewerkers die vanaf 1984 met chroom-6 hebben gewerkt.
Maar alleen voor degenen met een bepaalde ziekte, waarvan het verband met chroom-6 ‘wetenschappelijk’ door het RIVM was vastgesteld, was er een uitkering beschikbaar. Het betekende dat bijvoorbeeld longkanker wel een reden was voor een vergoeding, maar blaaskanker niet.
Letselschade-expert Yme Drost heeft namens honderden oud-defensiemedewerkers een claim ingediend bij het ministerie van Defensie. Hij wil een schadevergoeding voor al het defensiepersoneel dat met chroom-6 moest werken. Dat zou ertoe kunnen leiden dat het akkoord met de vakbonden moet worden opengebroken. En daar is veel voor te zeggen.
De vakbonden zijn vorig jaar akkoord gegaan omdat ze anders waren uitgekomen op een ‘flutbedrag’ van 500 euro per persoon. Dat is inderdaad een bedrag om je voor kapot te schamen. Defensie moet, als verantwoordelijk werkgever, de medewerkers niet langer in de kou laten staan, maar ruimhartiger over de brug komen.
BRON: ND.nl