Tilburg wacht met reactie na chroom-6-rapport
Op 31 januari 2019 worden de resultaten van het RIVM-onderzoek – het chroom-6-rapport – gepresenteerd: Welke gevaren liepen de werklozen in Tilburg terwijl zij de chroomverf van de treinen afschuurden tussen 2004 en 2012? Eindelijk zullen de werklozen die bij het re-integratiebedrijf tROM in Tilburg werkten, horen welk risico ze hebben gelopen.
De antwoorden op de vragen van de verontruste slachtoffers lieten lang op zich wachten. Eind 2016 gaf de gemeente Tilburg een onafhankelijke commissie al opdracht om alles uit te zoeken. Maar die commissie had steeds meer tijd nodig. Tot frustratie van de slachtoffers. Inmiddels ligt de datum vast: 31 januari 2019 zijn alle betrokkenen uitgenodigd voor een infobijeenkomst.
Tilburg reageert na presentatie
Na de presentatie van het chroom-6-rapport zal de onderzoekscommissie de gemeente Tilburg (die zegt dat ook zij de resultaten die dag pas te zien krijgt) voorzien van advies. Als reactie laat de gemeente daarom nú alvast weten die dag niet in te gaan op een eventuele financiële regeling of andere maatregelen. ,,We willen na de 31ste eerst alles goed bekijken en bestuderen, voordat we met een reactie komen. Maar dat doen we wel echt zo snel mogelijk”, geeft een gemeentewoordvoerder aan.
,,Ook wij zitten al lang te wachten op de uitkomst van het onderzoek. Het zou er in september vorig jaar al zijn. We hebben eerder al iedereen een tegemoetkoming van vijfhonderd euro betaald voor de vertraging. We snappen echt dat mensen onrustig en onzeker zijn en komen er daarom ook zo snel mogelijk er op terug.” Hoe snel wil de gemeente niet zeggen.
Financiële regeling
En of er ook een financiële compensatie komt, is nog maar de vraag. Een poging van Tilburgse slachtoffers van de chroom-6-affaire om in december 2018 met de gemeente en Nedtrain tot een financiële regeling voor alle 700 betrokkenen te komen is mislukt.
Hoe anders was dat bij Defensie die na de bekendmaking van een zelfde soort onderzoek vorig jaar juni meteen met excuses en een regeling kwam van tussen de 5000 en 40.000 euro per slachtoffer. Uit dat onderzoek bleek dat chroom-6 long-, neus-, neusbijholte- en maagkanker kan hebben veroorzaakt of nog kan veroorzaken bij langdurige blootstelling zonder de juiste beschermingsmiddelen.
BRON: BrabantsDagblad