Maandelijks schrijft één van de letselschade-experts van Drost Letselschade een persoonlijke column over zaken en ervaringen rond de letselschade-praktijk. Deze maand een bijdrage van Koen Venema, NIVRE register-expert.
Wintersport en Letselschade
De eerste skigebieden zijn weer geopend en de fanatieke skiër heeft zijn eerste afdaling er al weer opzitten. Ook dit jaar zullen weer vele Nederlanders afreizen naar de wintersportgebieden in Frankrijk, Italië, Zwitserland en het bij Nederlanders nog altijd geliefde Oostenrijk. Ik heb echter nog nooit een wintersportvakantie meegemaakt zonder dat ik onderweg, op en naast de piste ongevallen heb zien gebeuren. Maar wie is er dan eigenlijk aansprakelijk?
Het is natuurlijk allereerst van belang om goed voorbereid op reis te gaan. Denk aan een reisverzekering, goede winterbanden en bijvoorbeeld een schadeverzekering inzittenden. Maar ook een goede conditie en een goed skihelm zijn van belang.
Een (ski)ongeval tijdens de wintersport kan verschillende schadeposten met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan de medische kosten, de kosten voor de bekende gipsvlucht, maar ook aan schade aan kleding, ski’s e.d. Is er sprake van blijvende klachten dan loopt de schade nog verder op. Een reisverzekering, hoe goed ook, zal niet alle kosten dekken.
Schade claimen
Als hoofdregel geldt dat het recht van het land van toepassing is waar het (ski)ongeluk plaats heeft gevonden. Wanneer u dus in Oostenrijk bent gaan skiën en u heeft daar een ongeluk gehad, is het recht van Oostenrijk van toepassing. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk. In veel gevallen zult u uw schade willen verhalen en dan bij voorkeur naar Nederlands recht. Want dat is wel zo makkelijk.
Heeft u een pakketreis (bijvoorbeeld vervoer, hotel en skipas) geboekt bij een Nederlandse reisorganisatie en loopt u letsel op tijdens de reis, in het hotel of tijdens een activiteit die onderdeel is van de pakketreis, dan kan er onderzocht worden of de reisorganisatie iets valt te verwijten. Is dat het geval dan kan er vrijwel altijd geregeld worden op basis van Nederlands recht.
Is er sprake van een ongeval op of rond de piste, dan kan er naar Nederlands recht afgewikkeld worden indien de wederpartij ook Nederlands is. Op de pisten kijken we dan naar de gedragsregels van de FIS.
1. Rekening houden met anderen: Iedere skiër moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent.
2. Beheersen van snelheid en skistijl: Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste.
3. Keuze van het spoor: De van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.
4. Inhalen: Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.
5. Invoegen en weer verder skiën: Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.
6. Smalle plaatsen: Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.
7. Klimmen en lopen: Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.
8. Letten op tekens: Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.
9. Verlenen van hulp: Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.
10. Legitimatieplicht: Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken.
In veel gevallen zal er sprake zijn van een buitenlandse wederpartij. Het is dan zaak om u goed voor te laten lichten over de mogelijkheden om uw schade te verhalen.
Bewijs
Om de kans op succes zo groot mogelijk en de kans op discussie zo klein mogelijk te maken, is het verzamelen van bewijs van groot belang. Zorg er altijd voor dat u de feiten goed laat vastleggen, bijvoorbeeld door aangifte te doen/melding te maken bij de politie.
Maar denkt u ook aan het vastleggen van contact gegevens van de wederpartij en eventuele getuigen. Zorg indien mogelijk voor foto’s van de omgeving en een toedrachtomschrijving, maar denk ook aan foto’s van eventuele schade aan kleding en ski’s.
Maar …
Laten we hopen dat het niet zo ver komt en u kunt genieten van een prachtige wintersport!