Amateurvoetballer verliest rechtszaak vanwege doodschop meestal
Tackles die zo zwaar zijn (de zgn. doodschop) dat ze het tot de rechtbank schoppen, worden vrijwel altijd verloren door de aanslagpleger. Zeker als de overtreding ook door de scheidsrechter meteen met een rode kaart is bestraft. Als het slachtoffer letsel heeft en bij de rechter een schadeclaim indient, kan dat de dader veel geld kosten.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (AIC), dat aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar vergelijkt. Zij analyseerden alle rechtszaken die er de afgelopen veertien jaar zijn geweest, waarbij een slachtoffer van een zware overtreding binnen de lijnen van het voetbalveld een schadeclaim indiende. Tussen 2006 en 2018 kwamen tien tackles met letsel tot gevolg voor de rechter, die in negen gevallen het slachtoffer in het gelijk stelde.
In acht gevallen gaf de scheidsrechter meteen een rode kaart voor de overtreding. Zeven keer werd het slachtoffer in het gelijk gesteld. De enige keer dat een dader wel aansprakelijk werd gehouden voor het letsel, maar geen rood kreeg, bleek de scheidsrechter een clubgenoot van de dader. Eén keer kreeg een speler wel rood, maar achtte de rechter hem toch niet aansprakelijk. Het AIC benoemt dat die uitspraak werd gedaan een jaar vóór de tackle waarmee Rachid Bouaouzan een einde maakte aan de voetbalcarrière van Niels Kokmeijer (in 2014). Kokmeijer stapte toen naar de rechter en won zijn zaak.
De andere twee tackles waarbij het slachtoffer niet in het gelijk werd gesteld, waren volgens de rechter een geaccepteerd risico. De tackle werd door de rechtbank beschouwd als binnen de regels van het spel, waardoor de dader niet aansprakelijk kon worden gesteld.
Weinig rechtszaken
Simon den Hollander, de woordvoerder van het AIC, vond het wel vreemd dat er in al die jaren zo weinig rechtszaken zijn geweest. Gedurende de onderzochte periode zijn er slechts dertien zaken gevonden, waarbij voetballers na een zware overtreding een zaak begonnen, ook als er geen rode kaart was gegeven. Hij schatte het aantal jaarlijkse blessures door tackles op zo’n 8000. Daar zijn vast meer overtredingen met een rode kaart bij geweest. “Als je ziet dat je zo’n zaak bijna altijd wint, verrast het mij hoe weinig slachtoffers naar de rechter stappen” aldus den Hollander.
Onderzoeker (tevens letselschade-advocaat) Arvin Kolder van de Rijksuniversiteit Groningen zegt desgevraagd dat het niet zo is dat ieder slachtoffer van een veel te harde tackle, nu maar naar de rechter moet stappen. ,,Want in de eerste plaats moet het slachtoffer maar zien aan te tonen wat er nu exact is voorgevallen. Dat is vaak al problematisch, vanwege vaak tegenstrijdige getuigenverklaringen. Vervolgens moet de overtreding zijn aan te merken als abnormaal gevaarlijk. Iets wat niet op een voetbalveld thuis hoort, anders beginnen veel advocaten er niet eens aan. Maar toch acht ik een stuk bewustwording in dit verband wél een goede zaak. Slachtoffers van zeer forse overtredingen hebben nu eenmaal rechten, terwijl veroorzakers van ernstig letsel niet overal mee moeten kunnen wegkomen.”
BRON: de Gelderlander