Bij letselschade is sprake van twee partijen, vaak zijn beide partijen mensen. Maar hoe zit dat precies als u letsel heeft opgelopen door toedoen van een dier? Het is mogelijk dat dieren door een mens worden opgehitst, diegene die het dier ophitst zal de aansprakelijke zijn. Ook heeft een eigenaar of bezitter een risico aansprakelijkheid. Hieronder een aantal voorbeelden of als u meer wilt weten kunt u kijken op onze pagina over letsel door dieren.
Voorbeelden
- Stel je voor dat een koe zich losrukt van een begeleider. In dit geval zal de begeleider aansprakelijk zijn, deze is namelijk aansprakelijk voor de gedraging van de koe.
- Wanneer een koe kan uitbreken uit de wei en letselschade veroorzaakt, is de boer aansprakelijk. Deze heeft namelijk een risico aansprakelijkheid.
- Een paard wordt bestuurd en veroorzaakt schade. In dit geval is (vaak) de bestuurder de aansprakelijke, want de schade wordt niet veroorzaakt door een zelfstandige gedraging.
- Wanneer een hond ontsnapt van het erf en deze valt iemand aan, is de eigenaar van de hond aansprakelijk. Ook kan het zo zijn dat twee (aangelijnde!) honden met elkaar in gevecht raken en één van de twee eigenaren gewond raakt. Diegene die de eigenaar is van de hond die heeft gebeten, is dan aansprakelijk.
- Wanneer iemand over een hond struikelt, dan kan de hond hier weinig aan doen. Het is niet de zelfstandige gedraging van het dier. Toch is de eigenaar van de hond wel aansprakelijk.
Dit zijn een aantal voorbeelden, bent u het slachtoffer geworden van letsel door dieren? Neem dan gerust contact met ons op: [email protected], bel 0800-2490300 of vul ons contactformulier in.