Uitspraak hoger beroep inzake monstertruckdrama
Het gerechtshof in Arnhem deed vandaag, 23 mei 2018, uitspraak in het hoger beroep tegen bestuurder Mario D. die in september 2014 met zijn monstertruck inreed op het publiek.
In eerste instantie kreeg de bestuurder vijftien maanden cel, maar daar ging hij tegen in hoger beroep omdat een werkstraf meer passend zou zijn dan een celstraf. Door een celstraf zouden hij en zijn gezin te zwaar gestraft worden. Daarnaast zou het ongeluk niet zijn schuld zijn geweest, maar zou er sprake zijn van een technisch mankement aan de monstertruck. Het OM ging niet mee in die gedachte en eiste vijftien maanden cel.
Ook de stichting Sterevenementen Haaksbergen hoort vandaag wat het hof besluit inzake het hoger beroep. De stichting was veroordeeld tot een voorwaardelijke geldboete, maar claimde onder andere dat Mario D. te vroeg was begonnen met stunten waardoor het voor de stichting niet mogelijk was om op het laatste moment een veiligheidscheck te doen.
Het ongeval met de monstertruck kostte drie mensen het leven en tientallen slachtoffers raakten gewond. Net zoals tijdens de zitting in de rechtbank in Almelo lieten nabestaanden en slachtoffers ook in de zitting van het hoger beroep horen hoe het ongeval hun leven veranderd heeft.
De uitspraak
Het gerechtshof in Arnhem bepaalt ook in dit hoger beroep, dat de Stichting Sterevenementen Haaksbergen veroordeeld blijft tot een voorwaardelijke geldboete van 25.000 euro, gelijk aan de straf die in 2016 werd gegeven door de rechtbank in Almelo. Deze stichting is inmiddels opgeheven.
Ook inzake de straf van de chauffeur van de monstertruck, Mario D., handhaaft het gerechtshof de strafeis. Hij wordt veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van 15 maanden en daarnaast krijgt hij een beroepsverbod als stuntman van 5 jaar. De rechtbank legde al eerder dezelfde straffen op, zie ECLI:NL:RBOVE:2016:1296 en ECLI:NL:RBOVE:2016:1297 op de website van rechtspraak.nl. U kunt de volledige uitspraak ook hier vinden.
De motivatie
Het hof oordeelt dat de bestuurder bij de demonstratie onaanvaardbare risico’s voor de veiligheid van het aanwezige publiek heeft genomen. Voorop staat dat de monstertruck door zijn afmetingen, gewicht en vermogen bijzonder gevaar in het leven roept voor zijn omgeving. De ruimte om te manoeuvreren was ter plaatse beperkt en in de rijrichting stond overal publiek. De bestuurder heeft de stunt uitgevoerd zonder ervoor te zorgen dat passende veiligheidsmaatregelen waren getroffen. Het hof acht daarom bewezen dat de bestuurder grove schuld heeft aan het veroorzaken van de dood en het zwaar lichamelijk letsel van de slachtoffers.
De stichting die het evenement organiseerde, is medeverantwoordelijk voor de veiligheid van het publiek. Zij had de risico’s van de demonstratie met de monstertruck beter moeten onderzoeken en had er op moeten letten dat de vereiste veiligheidsmaatregelen genomen werden. Door dit na te laten heeft de stichting aanmerkelijke schuld aan de dood en het zwaar lichamelijk letsel van de slachtoffers.
De reacties
In een eerste reactie van slachtoffers en nabestaanden zeiden sommigen vrede te hebben met deze uitkomst, aldus letselschade-expert Yme Drost, die ook bij de zitting aanwezig was. Maar anderen hadden daarentegen nog gehoopt op een hogere straf. Volgens Drost is er tevens een kans dat Mario D. tegen zijn veroordeling nog in cassatie gaat. Gelet op het verweer dat zijn advocaat voerde en het feit dat de monstertruckchauffeur nu echt de gevangenis in moet, zou Drost daar niet van opkijken. Bij de uitspraak van het gerechtshof was Mario D. trouwens zelf niet aanwezig.
Letselschadespecialist Marga Heijink-van Welij, die namens Drost Letselschade uit Hengelo een aantal slachtoffers en nabestaanden bijstond in hun letselschadezaak, reageerde verheugd dat het hof de uitspraak van de rechtbank heeft overgenomen. “Het vonnis is een afsluiting van een voor de slachtoffers belastend hoger beroep. Of er cassatie ingesteld gaat worden weet ik ook nog niet, ik hoop van harte van niet, zodat dit boek gesloten kan worden”.
U kunt de uitspraak van de rechtbank ook zien middels deze video van RTV-Oost.
BRON: Haaksbergen Actueel, Rechtspraak.nl en RTV-Oost