Onderzoeksraad: risico’s tijdens de jaarwisseling zijn te groot

De risico’s tijdens de viering van oud en nieuw zijn onaanvaardbaar groot. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een kritisch rapport over de jaarwisseling, dat vandaag werd gepresenteerd. De Raad noemt de jaarwisseling het gevaarlijkste moment van het jaar. Vooral vuurwerk is een probleem.

De Onderzoeksraad heeft de jaarwisseling onderzocht omdat er elk jaar veel misgaat. Zo zijn er jaarlijks 10.000 incidenten, variërend van mishandelingen tot branden. “De omstandigheden, veel mensen op straat en donker, in combinatie met risicovol gedrag van de afstekers zijn een gevaarlijke cocktail tijdens iedere Oud en Nieuw”, concludeert de Raad.

Toezicht deugt niet

In veertig procent van de gevallen is vuurwerk de reden dat het misgaat. De kritiek op de controle van vuurwerk is groot. Zo is er van alles mis met het kwaliteitskeurmerk voor legaal consumentenvuurwerk en deugt het toezicht erop niet. Ook het illegale vuurwerk veroorzaakt problemen. De aanpak van illegaal vuurwerk en van illegale vuurwerkhandelaars levert weinig op.
Omdat de kracht van het vuurwerk de laatste jaren is toegenomen, in sommige gevallen zelfs vergelijkbaar met dat van één of zelfs meerdere handgranaten, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Aanrommelen

De Onderzoeksraad heeft gekeken naar de rol van de politie en de overheid. Over beide zijn ze kritisch. De politie heeft gebrekkige kennis van criminele organisaties achter de vuurwerkhandel. Het is ‘dweilen met de kraan open’, concludeert de Raad.
Ook blijkt uit het rapport dat gemeenten maar wat aanrommelen. Veel gemeenten weten vaak niet precies wie nou wat moet doen en ook hebben gemeenten ten onrechte vaak zoiets van: ‘ach het hoort er nu eenmaal bij’. Dat leidt volgens de Raad tot een niet aanvaardbaar risiconiveau. De Onderzoeksraad doet geen aanbevelingen.

De maat is vol

Voor burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar is de maat vol. Hij pleit voor een algeheel vuurwerkverbod en hoopt dat alle gemeenten dat overnemen. “De Rijksoverheid moet zijn verantwoordelijkheid nemen en een algeheel verbod invoeren. Het is niet meer van deze tijd dat we één keer per jaar een ongeorganiseerde benden toelaten met zoveel gevaren en risico”, zegt de burgemeester tegen RTL Nieuws.
Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen een algeheel vuurwerkverbod. “Maar mocht de Onderzoeksraad daar met zijn aanbevelingen toch naar neigen, dan kan daar zomaar verandering in komen”, zegt politiek commentator Frits Wester.

Cijfers vuurwerk

  • Tijdens Oud en Nieuw zijn er elk jaar 10.000 incidenten: van mishandeling tot aan branden en vernieling. (vaak in combinatie met drankgebruik).
  • In 40 procent van de gevallen gaat het om vuurwerk, dat zijn 4000 incidenten.
  • Gemiddeld valt er één dode per jaar, zijn er 500 gewonden er loopt de schade in de miljoenen.
  • Steeds vaker wordt illegaal vuurwerk online besteld. Of gekocht in het buitenland.
  • Postbedrijven spelen daarbij een belangrijke rol: particulieren kopen illegaal vuurwerk namelijk vaak via internet en krijgen dit dan per postpakket thuis afgeleverd.

Verbieden

De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt dat er een verbod moet komen op knalvuurwerk en vuurpijlen. Dat is een van de aanbevelingen in het rapport. Partijen als GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleiten al langer voor een algeheel vuurwerkverbod, maar dat gaat de meerderheid van Tweede Kamer te ver. In juni pleitte de Nationale Politie al voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook oogartsen zijn voor een verbod.  In een eerste reactie op deze aanbeveling stelt de Belangenvereniging Pyrotechniek dat de branche het jammer zou vinden als knalvuurwerk in Nederland verdwijnt, maar daar wel mee kan leven. Al betwijfelt de brancheorganisatie dat daardoor het aantal incidenten ook echt zal verminderen.

BRON: RTLnieuws