Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt er niets voor om te stoppen met het openbaar maken van de tuchtuitspraken van artsen. Ondanks de kritiek van de artsenfederatie KNMG, vindt een meerderheid dat de vuile was van artsen gewoon bekend gemaakt moet worden. Dat blijkt uit een rondgang van het RTL Nieuws.
Sinds 2012 worden de namen openbaar gemaakt van artsen die een fout hebben gemaakt en door een tuchtrechter zijn berispt of een boete kregen. De naam van de arts én de aard van het vergrijp is te lezen in regionale kranten en vijf jaar lang te zien in het openbare BIG-register. Dat heeft grote gevolgen, bleek deze week uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor gezondheidszorg NIVEL. Artsen voelen zich ‘aangevallen’, ‘boos’ of ‘gecriminaliseerd.’ 1 op de 10 artsen die ‘aan de schandpaal genageld is’, is zelfs gestopt met werken.
Alles openbaar?
Sinds 2012 worden de namen openbaar gemaakt van artsen die een fout hebben gemaakt en door een tuchtrechter zijn berispt of een boete kregen. De naam van de arts én de aard van het vergrijp is te lezen in regionale kranten en vijf jaar lang te zien in het openbare BIG-register. Het NIVEL onderzocht de gevolgen van deze openbaarmaking.
De uitkomst van het NIVEL-onderzoek is zorgelijk, concludeert René Héman van de artsenfederatie KNMG. De artsenfederatie denkt dat deze manier van werken de zorg niet beter maakt: “Artsen maken soms fouten en daar moeten zij van kunnen leren, maar een publieke schandpaal leidt eerder tot een defensieve houding van artsen, wat de zorg niet beter maakt”, stelt een woordvoerder.
Toch blijft een ruime Kamermeerderheid van VVD, GroenLinks, CDA en PVV voor deze manier van openbaarmaking en willen zij de huidige regels niet veranderen. D66 twijfelt wel of dit de juiste manier is. Een maand geleden uitte de voorzitter van het KNMG ook al zijn zorgen over de gevolgen van de openbaarheid van medische tuchtuitspraken (in zijn termen: ‘Naming and Shaming’) voor de beroepsgroep.
Bron: RTLnieuws