De Tweede Kamer vraagt om maatregelingen om ernstige incidenten met honden te voorkomen. Dat schreef het Algemeen Dagblad afgelopen vrijdag naar aanleiding van de peuter uit Nieuw Buinen die zwaargewond raakte door een aanval van vier Rottweilers.
Staatssecretaris Marijn van Dam van Landbouw vroeg voor de zomer al aan de Raad voor Dierenaangelegenheden om voorstellen te doen voor ‘specifieke voorschriften voor het mogen houden van bepaalde risicovolle honden’.
Landelijk protocol
De politie of de gemeente kan een beest dat zich agressief gedraagt laten muilkorven of afmaken. Maar het probleem is volgens het AD dat elke gemeente een andere verordening daarover heeft. Van Dam komt met een landelijk protocol over registratie van incidenten en hoe er met agressieve honden moet worden omgegaan, aldus de krant.
Politieke partijen willen strengere straffen voor hondenbezitters. Zo willen VVD en PVV dat hondeneigenaren die bewust of onbewust door slecht handelen anderen in gevaar brengen een gevangenisstraf krijgen. PvdA en SP pleiten voor een verplichte omgangscursus voor eigenaren.
Hondenexamen
Ook de Koninklijke Hondenbescherming vindt het een goed idee, dat iedereen die een hond wil aanschaffen straks op examen moet om te leren hoe je met een beest omgaat. Te beginnen met de bazen van agressieve honden. Volgens Just de Wik van de Hondenbescherming lijkt het aantal bijtincidenten de laatste jaren weer toe te nemen. Misschien dat het besluit van het kabinet in 2009 om het verbod op het houden en fokken van een aantal vechtrassen in te trekken, daar mede debet aan is? Wel geldt sindsdien de regel dat een hond die zich agressief gedraagt, door de politie of de burgemeester kan worden gemuilkorfd of afgemaakt. Helaas heeft elke gemeente een andere plaatselijke verordening en zijn er geen algemene regels. Vandaar dat Van Dam een landelijk protocol wil invoeren
Aansprakelijkheid
In dat landelijk protocol zou ook opgenomen kunnen worden dat hondenbezitters verplicht zijn een aansprakelijkheidsverzekering voor hun hond te hebben. Regelmatig komt het voor dat hondenbezitters schade veroorzaken aan anderen, maar zelf niet verzekerd zijn. Uiteindelijk blijft het slachtoffer dan met de schade zitten. De overheid zou daarom hondenbezitters moeten verplichten een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.
Letselschadespecialisten zouden in de helft van de gevallen te maken hebben met hondenbezitters die niet verzekerd zijn. Vervolgens is letselschade bij onverzekerde hondeneigenaren vaak ook nog moeilijk te verhalen. Terwijl een WA-verzekering voor een hondenbezitter helemaal niet duur hoeft te zijn, slechts enkele euro’s per maand. Aldus JBL&G begin maart. Een hond kan , behalve bij een bijtincident, ook betrokken raken bij een ongeval en een ander ernstige schade toebrengen. Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering zorgt voor de zekerheid dat als dit gebeurt, de schade zonder problemen vergoed kan worden.