Afgelopen maandag zijn bij de renovatie van de Julianabrug in Alphen aan de Rijn twee bouwkranen en een groot brugdeel omgevallen. De kranen kwamen onder andere terecht op vier winkelpanden. Bewoners van 51 huizen in Alphen aan de Rijn konden ’s nachts niet thuis slapen en zijn elders ondergebracht. Veel winkelmedewerkers konden op tijd wegkomen, waardoor slechts één persoon (licht)gewond is geraakt. De man werd met heupklachten onder de brokstukken weggehaald. Een hond, die was bedolven door het puin, heeft het voorval niet overleefd.
Gemeente wist van risico’s
De gemeente heeft vorig jaar een advies- en ingenieursbureau opdracht gegeven een plan te schrijven voor de renovatie. In dit Veiligsheids-, Gezondheids-, en Milieuplan van april 2014 worden de risico’s van hijswerkzaamheden op en boven het water uitvoerig beschreven. Ook wordt gewaarschuwd voor vallende of omvallende materialen. Uit het plan van de gemeente volgt, dat de uitvoerder van het project ook zelf een plan moet maken om de veiligheid te garanderen. In het plan zelf worden verschillende oplossing aangedragen, zoals een stabiele ondergrond, dubbele borging of bijvoorbeeld het neerzetten van verkeersregelaars.
Kraanbedrijf Peinemann Holding
Uit een statement op de website van Kraanbedrijf Peinemann Holding, het bedrijf dat was ingehuurd om de brug te plaatsen, blijkt dat er nog veel onduidelijk is. Het bedrijf heeft geen duidelijkheid over de oorzaak van het ongeluk en is ontdaan over de gebeurtenis. De kraanmachinisten waren ervaren en werkten al jarenlang voor het bedrijf. Op zaterdag 25 juli was het bedrijf ook al betrokken bij een ongeluk. Op de A44 bij Leiden raakte die dag een ligger voor de brug los bij het hijsen. Hierdoor brak een werknemer van Peinemann zijn been.
Bouwbedrijf Mourik komt omwonenden tegemoet
Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bouw van het nieuwe brugdek, bouwbedrijf Mourik, komt de omwonenden alvast financieel tegemoet. De toegezegde bedragen zijn bedoeld als voorschot om gedupeerden te helpen totdat verzekeraars de schade uitbetaald hebben. Het gaat om € 2.000 voor mensen, die door het ongeluk hun huis niet in kunnen en ondernemers krijgen € 5.000, wanneer zij door de schade en het afgesloten gebied hun zaken niet kunnen voortzetten.
OVV start verkennend onderzoek
De oorzaak van het omvallen van de kranen en het brugdeel is nog onbekend. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat hiernaar een verkennend onderzoek doen. Ook de Inspectie SZW en het Openbaar Ministerie doen onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. De officier van justitie gaf aan dat het onderzoek nog maanden kan gaan duren. Drost Letselschade staat een slachtoffer bij.